H Ελλάδα «έτοιμη για αποστολή παρατηρητών στη Λιβύη» - Free Sunday
H Ελλάδα «έτοιμη για αποστολή παρατηρητών στη Λιβύη»
Ο εμφύλιος στη Λιβύη συνεχίζεται εδώ και περίπου μια δεκαετία

H Ελλάδα «έτοιμη για αποστολή παρατηρητών στη Λιβύη»

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρεται να δήλωσε ανώτατη διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ίδια πηγή τόνισε ότι τη στιγμή που η Ρωσία έχει το 1/5 του ΑΕΠ της Γερμανίας και η Τουρκία το 1/3 του ΑΕΠ της Ρωσίας, το Κρεμλίνο μπορεί να εδραιώσει τη ρωσική παρουσία στην περιοχή και να επιβάλει αποφάσεις.

Η ίδια πηγή εκτίμησε πως είναι κοινή αίσθηση ότι Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από το Βερολίνο καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως αυτόν.

Την Δευτέρα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ουσιαστικά προανήγγειλε την αποστολή Ευρωπαίων παρατηρητών στη Λιβύη.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής ειρηνευτικής αποστολής, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε: «Μια κατάπαυση του πυρός απαιτεί κάποιος να την φροντίσει. Δεν μπορείς να πεις "ιδού μία κατάπαυση του πυρός" και να την ξεχάσεις... Κάποιος πρέπει να την εποπτεύει, να την διαχειρίζεται».

Όταν ερωτήθηκε εάν η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοικτά της Λιβύης πρέπει να επαναληφθεί, είπε: «Πιστεύω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε, ναι».

Επίσης την Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη διαδικασία του Βερολίνου θετικό πρώτο βήμα, εξέφρασε όμως την ενόχληση της Ελλάδος για το γεγονός ότι δεν υπήρξε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά στα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης.