Ρώμη διαψεύδει Ερντογάν για κοινές γεωτρήσεις - Free Sunday
Ρώμη διαψεύδει Ερντογάν για κοινές γεωτρήσεις
Η ιταλική κυβέρνηση αρνείται ότι διαπραγματεύεται με την Άγκυρα

Ρώμη διαψεύδει Ερντογάν για κοινές γεωτρήσεις

Tο ιταλικό υπουργείο εξωτερικών υποχρεώθηκε την Τρίτη να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με «φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο για τυχόν διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την Τουρκία, για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων».

Αναφέρεται έμμεσα σε δηλώσεις που φέρεται να έκανε περί ιταλο-τουρκικής συνεργασίας ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πτήση επιστροφής του από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη λιβυκή κρίση.

«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας, ώστε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, να προχωρήσουμε σε κοινές γεωτρήσεις» φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στο αεροπλάνο, όπως ανέφερε το ΑΠΕ.

«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της Άγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών.

«Αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα πάντως με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, η οποία έδωσε το ρεπορτάζ για τις δηλώσεις Ερντογάν, η στάση της Ιταλίας απέναντι στα όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο είναι διφορούμενη.

Η στάση Ερντογάν θα μπορούσε να θεωρηθεί απάντηση στη συμφωνία για τον αγωγό EastMed που υπέγραψαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ -όχι όμως και η Ιταλία.

Ο αγωγός θα διερχόταν από θαλάσσιες περιοχές που η Τουρκία θεωρεί παρανόμως ότι καλύπτονται από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, όπως θεωρεί δικές της και περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, στις οποίες προωθεί τώρα γεωτρήσεις.