Υποκλοπή μελετών για το τεμάχιο 8 της ΑΟΖ υποψιάζεται η Κύπρος - Free Sunday
Υποκλοπή μελετών για το τεμάχιο 8 της ΑΟΖ υποψιάζεται η Κύπρος
Σκάφος της ENI που συμμετείχε στις έρευνες. Η Κύπρος δεν υποψιάζεται την εταιρεία για τη διαρροή πληροφοριών.

Υποκλοπή μελετών για το τεμάχιο 8 της ΑΟΖ υποψιάζεται η Κύπρος

Η Τουρκία φαίνεται πως έχει στην κατοχή της μελέτες για τα κοιτάσματα στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου κατευθύνεται τώρα το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, αφήνοντας υπόνοιες για κατασκοπεία.

«Φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια για τις εταιρίες», είπε ο Κυριάκος Κούσιος μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στις εταιρείες Eni και Total που διενήργησαν έρευνες στην περιοχή για λογαριασμό της Κύπρου.

Παράλληλα, ο κ. Κούσιος χαρακτήρισε προκλητική τη θέση του Ταγίπ Ερντογάν για διαμοιρασμό των κερδών από τις γεωτρήσεις του Yavuz.

«Aκούγεται σαν τον κλέφτη που λέει στον νοικοκύρη θα σου δώσω τα μισά. Είναι ξεκάθαρη απόδειξη του έκνομου και παράνομου τρόπου που κινείται η Τουρκία, χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Έχει εξελιχθεί σε πειρατή της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανέφερε, τέλος, ότι η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από την πολιτική των ΗΠΑ σε ό, τι αφορά τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σχολίασε ότι από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα στην υλοποίηση αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.