Ο Κασόγκι, ο πρίγκιπας και τα απόκρυφα του Μπέζος - Free Sunday
Ο Κασόγκι, ο πρίγκιπας και τα απόκρυφα του Μπέζος
O Μπέζος πήρε διαζύγιο όταν διέρρευσαν πολύ προσωπικές φωτογραφίες που προόριζε για την ερωμένη του

Ο Κασόγκι, ο πρίγκιπας και τα απόκρυφα του Μπέζος

Δύο ρεπορτάζ που εμφανίστηκαν την Τετάρτη στον βρετανικό Τύπο δείχνουν να δικαιώνουν τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα χάκινγκ από τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Guardian αναφέρει πως, σύμφωνα με τις πηγές του, ο Μπέζος έπεσε θύμα υποκλοπής όταν το κινητό τηλέφωνό του μολύνθηκε από κακόβουλο λογισμικό, κρυμμένο μέσα σε ένα αρχείο βίντεο που εστάλη από τον προσωπικό λογαριασμό του Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν.

Το ρεπορτάζ βρίσκεται σε συμφωνία με άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο μεγάλες ποσότητες δεδομένων μεταδόθηκαν από το κινητό του Μπέζος μετά την ηλεκτρονική εισβολή.

Τα δύο άρθρα δείχνουν τώρα να ενισχύουν το σενάριο που είχε περιγράψει πέρυσι τον Μάρτιο ο Γκάβιν ντε Μπέκερ, ψηφιακός ντεντέκτιβ που προσελήφθη από τον Μπέζος μετά τη διαρροή σκανδαλιστικών φωτογραφιών του μεγιστάνα.

Ο Ντε Μπέκερ υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία υπέκλεψε την φωτογραφία από το κινητό του Μπέζος λόγω της αρθρογραφίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος συνεργαζόταν με την Washington Post, ιδιοκτησίας του Μπέζος.

Ο Κασόγκι πιστεύεται ευρέως ότι δολοφονήθηκε και τεμαχίστηκε όταν επισκέφθηκε το σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

Τον Ιανουάριο του 2019, φωτογραφία στην οποία ο Μπέζος επιδείκνυε τα γεννητικά του όργανα, η οποία προοριζόταν για την ερωμένη του, δημοσιεύτηκε στην αμερικανική σκανδαλοθηρική εφημερίδα National Enquirer.

Λίγο αργότερα, ο Μπέζος ανακοίνωσε ότι χωρίζει από τη σύζυγό του.

Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι έλαβε την εικόνα μέσω του αδελφού της ερωμένης του, ωστόσο ο Μπέζος κατηγόρησε τους εκδότες για εκβιασμό, ενώ ο ντετέκτιβ του συνέδεσε την υπόθεση με τη δολοφονία Κασόγκι.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία διέψευσε μέσω της πρεσβείας της στις ΗΠΑ ότι εμπλέκεται στην υπόθεση.

Τα δύο βρετανικά άρθρα επικαλούνται τα ευρήματα ψηφιακής έρευνας, δεν διευκρινίζουν όμως για ποιον διενεργήθηκαν οι έρευνες.

Ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας υποψιάζονται ότι το κινητό του Μπέζος μολύνθηκε μέσω της εφαρμογής WhatsApp, στην οποία ανακαλύφθηκε πέρυσι κερκόπορτα που θα επέτρεπε σε χάκερ να στέλνουν μολυσμένα αρχεία βίντεο.