Δέσμευση για κλείσιμο δομών εντός του έτους μετά τις κινητοποιήσεις στα νησιά - Free Sunday
Δέσμευση για κλείσιμο δομών εντός του έτους μετά τις κινητοποιήσεις στα νησιά
Διαφωνίες παραμένουν για τον τρόπο λειτουργίας των μονάδων Eurokinissi

Δέσμευση για κλείσιμο δομών εντός του έτους μετά τις κινητοποιήσεις στα νησιά

«Είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν» επανέλαβε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης των νησιών του Αιγαίου, όπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μαζική κινητοποίηση για το προσφυγικό.

Ο Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τους δημάρχους των νησιών..

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Διευκρίνισε ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας θα κλείσουν το καλοκαίρι του 2020, ενώ προανήγγειλε και την ενίσχυση των ιατρικών μονάδων στα νησιά για την ανακούφιση των κατοίκων. 

Διαφωνία για τον τρόπο λειτουργίας

Ο επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου αναγνώρισε ότι με τους δημάρχους συμφωνούν στην ανάγκη για κλειστές δομές, διαφωνούν ωστόσο ως προς το μέγεθός τους και τον τρόπο λειτουργίας τους.

«Χρειάζονται συγκεκριμένα μετρά οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και νησιών αυτά θα τα βάλουμε τις επόμενες ήμερες θα υπάρχει συστηματική συνάντηση κάθε 2 εβδομάδες με περιφερειάρχη και δημάρχους.  Υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν κάποιες διαφορές συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, υπάρχουν διαφορές και στον τρόπο λειτουργιάς τους και το μέγεθος. Πιστεύω ότι καθώς ανακτάμε την εμπιστοσύνη με την ενίσχυση των επιστροφών αυτή η συζήτηση θα μπορεί να γίνει πολύ πιο ομαλά» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Οι κινητοποιήσεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών, συνεχίζονται και σήμερα Πέμπτη.

Σε ψήφισμά τους οι δήμοι ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ζητούν επίσης να κλείσουν οι υπάρχουσες δομές, να ελέγχουν οι Μη κυβερνητικές Οργανώσεις και να γίνεται αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.