Ο Μητσοτάκης απαντά στα σενάρια Τσίπρα για εκλογές με σταθερότητα και πλάνο οκταετίας - Free Sunday
Ο Μητσοτάκης απαντά στα σενάρια Τσίπρα για εκλογές με σταθερότητα και πλάνο οκταετίας

Ο Μητσοτάκης απαντά στα σενάρια Τσίπρα για εκλογές με σταθερότητα και πλάνο οκταετίας

Σενάρια πρόωρων εκλογών ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλήρη κυριαρχία της ατζέντας της ΝΔ σε όλες τις πολιτικές διεργασίες της εβδομάδας που πέρασε.

«Η ΝΔ αλλάζει τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση» είχε πει στην ομιλία του για τον νέο εκλογικό νόμο στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στον οποίο απάντησε μεν από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όμως την ουσιαστική πολιτική απάντηση την έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Πέμπτης, στη συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg στο Νταβός, όπου βρισκόταν για το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ.

«Έχουμε σταθερή κυβέρνηση, δεν έχουμε εκλογές για τα επόμενα 3,5 χρόνια, έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας ουσιαστικά στη διεθνή οικονομική κοινότητα το αφήγημα της κυβέρνησής του.

Τα πλεονεκτήματα Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης απαντούσε με τον αέρα που του δίνουν τόσο οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται έξι μήνες μετά τις εκλογές, όσο και η επικράτηση των πολιτικών επιλογών της ΝΔ, αλλά και η ενίσχυση που πολιτικά τού πρόσφεραν η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο.

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, της MRB και της Pulse, κατέγραψαν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις 13 μονάδες, σχεδόν σταθερή στο εξάμηνο μετά τις εκλογές.

Όμως η επικράτηση Μητσοτάκη καταγράφεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο πέρασε η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς στην κάλπη της, πέρα από το ΚΙΝΑΛ, που θεωρούνταν βέβαιο ότι θα την ψήφιζε, κατάφερε να σύρει και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του ονόματος, επέμενε στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου.

Η στροφή από τον ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζεται και με τη διάψευση των προσδοκιών ότι ένα τμήμα της ΝΔ θα δημιουργούσε εσωκομματικό πρόβλημα στον κ. Μητσοτάκη, λόγω προσωπικών και πολιτικών δεσμών με τον κ. Παυλόπουλο, και ότι ένα άλλο τμήμα θα εξέφραζε δημόσια τη δυσαρέσκειά του για τη μη επιλογή άλλου υποψηφίου, όπως, για παράδειγμα, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα άλλωστε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παυλόπουλος είχε διαμηνύσει στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν επιθυμούσε να είναι υποψήφιος μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στα στελέχη της κυβέρνησης προκαλεί ικανοποίηση το ότι η νέα Πρόεδρος, παρ’ ότι άγνωστη στο ευρύ κοινό, καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις να έχει θετικές γνώμες πάνω από 50%.

Το αμερικανικό ιππικό και τα γερμανικά πάντσερ

Το θετικό κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση ενίσχυσαν οι δημόσιες τοποθετήσεις της Ουάσινγκτον στην επιστολή που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όπου γινόταν λόγος για την «εμφάνιση της Ελλάδας, μετά από μία δεκαετία κρίσης, ως ενός success story οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ισχυρών δημοκρατικών θεσμών».

Τη γραπτή δήλωση του κ. Πομπέο, η οποία ερμηνεύτηκε και ως μήνυμα προς τις αγορές, ενίσχυσε την επομένη μέρα, κατά την ομιλία της στο φόρουμ του Νταβός, η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία είπε ότι «η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό ο οποίος εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις», αλλά και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής κορυφαίων παγκοσμίως εταιρειών.

«Δεν μιλάμε μόνο για τον τουρισμό, για τον ήλιο ή τις παραλίες, αλλά για μια χώρα που βγαίνει από την κρίση με πολύ γοργούς ρυθμούς» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Bloomberg, στην οποία ενέταξε στα επιχειρήματα υπέρ των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη μεγάλη επένδυση που ήδη ξεκίνησε η Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να καθησυχάσει τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες και να διασκεδάσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, καθώς τους επαναλαμβάνει ότι θέτει ως στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων 100 δισ. ευρώ στα επόμενα επτά-οκτώ χρόνια, δηλαδή ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του δεύτερου εκλογικού κύκλου της ΝΔ.

Από το Νταβός στο ασφαλιστικό και στη μετανάστευση

Η πρώτη δύσκολη αναμέτρηση για την κυβέρνηση αναμένεται να είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς παραδοσιακά όλα τα σχετικά νομοσχέδια συσπειρώνουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι βλέπουν με καχυποψία τις αλλαγές.

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί την κρίση υπερπληθυσμού που επέφεραν στα νησιά οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, προκαλώντας οξείες αντιδράσεις και απογοήτευση. Οι αποδοκιμασίες κατά του κ. Μηταράκη στη Χίο είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ οι συγκεντρώσεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο έφεραν αμέσως τη δέσμευση ότι τα ανοιχτά κέντρα υποδοχής θα έχουν πάψει να υπάρχουν σε έναν χρόνο.

Στη δημοσκόπηση της Pulse οι κυβερνητικές ενέργειες στο θέμα αξιολογούνται θετικά από έναν στους δύο πολίτες, αλλά ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση έχει το θέμα σε υψηλή προτεραιότητα, είπε ότι θα ζητήσει από την Ε.Ε. αύξηση των κονδυλίων για το προσφυγικό.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, για την κυβέρνηση κύριος στόχος είναι η αποσύνδεση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια από τα υπόλοιπα ελληνοτουρκικά θέματα.

«Έχουμε μια συμφωνία, ως Ε.Ε., με την Τουρκία. Μπορεί να λειτουργήσει καλά, έχει λειτουργήσει καλά στο παρελθόν, πρέπει να επιμείνουμε σε αυτήν. Πρέπει να την επικαιροποιήσουμε και νομίζω πως πρέπει να αποσυνδέσουμε το μεταναστευτικό από τα άλλα ζητήματα που έχουμε, και νομίζω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό» είπε στο Bloomberg, σε μια επιπλέον προσπάθεια να καθησυχάσει τις αντιδράσεις στα νησιά, αλλά και στην ενδοχώρα, αν και η φόρμουλα της αποσύνδεσης δεν είναι σαφής μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα αισθάνεται ότι απειλείται από τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και ορισμού θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη και ζητά την άμεση ακύρωσή τους, χαρακτηρίζοντάς τες παράνομες, ενώ η Τουρκία δηλώνει ενοχλημένη από την προσπάθεια αποκλεισμού της από την Ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις της Ελλάδας με την πρόσκληση του στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος αμφισβητεί την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, με την οποία υπέγραψε τα μνημόνια επικεφαλής του στρατού.

Στην Αθήνα εξελήφθη θετικά η αναφορά του κ. Πομπέο, ο οποίος στην επιστολή του, αν και δεν κατονομάζει την Τουρκία, γράφει ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται ειρηνικά, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον», όμως προφανώς εξετάζονται κι άλλα σενάρια.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του χθες, Παρασκευή, είπε ότι πρόθεσή του είναι «ο όποιος δημοσιονομικός χώρος να πηγαίνει σε ποσοστό 80% σε μειώσεις φόρων και 20% σε αυξήσεις δαπανών, στις οποίες συμπεριέλαβε την ενίσχυση της άμυνας της χώρας».

Την κυβέρνηση ικανοποιεί το γεγονός ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse περισσότεροι από τους μισούς (55%) δηλώνουν ότι οι πρόσφατες ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι έξι στους δέκα (62%) δηλώνουν ότι «ανησυχούν μετά τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο», ούτε ότι στην κοινωνία επικρατεί καχυποψία απέναντι στους πιθανούς συμμάχους της χώρας.