«Κοινό όραμα»: Στήριξη στα ελληνοτουρκικά υπόσχεται ο Μακρόν σε Μητσοτάκη - Free Sunday
«Κοινό όραμα»: Στήριξη στα ελληνοτουρκικά υπόσχεται ο Μακρόν σε Μητσοτάκη
Eurokinissi

«Κοινό όραμα»: Στήριξη στα ελληνοτουρκικά υπόσχεται ο Μακρόν σε Μητσοτάκη

Στο «κοινό όραμα» Γαλλίας και Ελλάδας αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Ηλύσια Πεδία, κατά την οποία συμφωνήθηκε επίσης στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Μακρόν ανέφερε ότι καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα της ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής απασχόλησε την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος

Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται» είπε.

5018714 1
Eurokinissi

«Μιλήσαμε και για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις, που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων» πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμα ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες» είπε, και ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.

«Και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι' αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο» ανέφερε ο Μακρόν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι «μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Τόνισε ακόμη ότι «Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο»

Ανέφερε επίσης ότι διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ