Διπλωματικό επεισόδιο Κίνας – Δανίας για γελοιογραφία με τον κοροναϊό - Free Sunday
Διπλωματικό επεισόδιο Κίνας – Δανίας για γελοιογραφία με τον κοροναϊό
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν απάντησε πως στη χώρα της υπάρχει ελευθερία της έκφρασης

Διπλωματικό επεισόδιο Κίνας – Δανίας για γελοιογραφία με τον κοροναϊό

Στήριξη από την δανική κυβέρνηση έλαβε εφημερίδα της Κοπεγχάγης που κλήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από την Κίνα, μετά τη δημοσίευση γελοιογραφίας στην οποία τα πέντε χρυσά άστρα της κινεζικής σημαίας αντικαταστάθηκαν με την εικόνα του κινεζικού κοροναϊού.

Η κινεζική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη χαρακτήρισε «προσβολή για την Κίνα» την γελοιογραφία της εφημερίδας Jyllands-Posten και ζήτησε από τους εκδότες να «απολογηθούν δημόσια στους Κινέζους πολίτες».

Η εφημερίδα αρνήθηκε να απολογηθεί επιμένοντας ότι η γελοιογραφία δεν διακωμωδεί την σοβαρή κατάσταση με τον ιό πνευμονίας, ο οποίος έχει μολύνει χιλιάδες άτομα στην Κίνα και έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 16 ακόμα χώρες.

Η Jyllands-Posten είναι η εφημερίδα που δημοσίευσε το 2005 σατιρικά σκίτσα με τον Μωάμεθ, κίνηση που εξόργισε τις μουσουλμανικές χώρες. Πρεσβείες της Δανίας δέχτηκαν επιθέσεις και αρκετές αραβικές χώρες απάντησαν με μποϊκοτάζ στα δανέζικα προϊόντα.

Αυτή τη φορά, Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου επιτίθενται στη Δανία υπενθυμίζοντας την παράδοση της χώρας στους Γερμανούς τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο η εφημερίδα έχει τη στήριξη των Δανών πολιτικών, μεταξύ άλλων της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντρικσεν, η οποία απάντησε στο Πεκίνο πως «στη Δανία έχουμε ελευθερία της έκφρασης και των σκίτσων».