Μορατόριουμ στις γεωτρήσεις νότια της Κύπρου προτείνει τώρα η Τουρκία - Free Sunday
Μορατόριουμ στις γεωτρήσεις νότια της Κύπρου προτείνει τώρα η Τουρκία
H Κύπρος συνεργάζεται με ιταλικές και γαλλικές εξορυκτικές εταιρείες

Μορατόριουμ στις γεωτρήσεις νότια της Κύπρου προτείνει τώρα η Τουρκία

Η Τουρκία θα αναστείλει τις γεωτρήσεις νότια της Κύπρου αν η Λευκωσία κάνει το ίδιο μέχρι να λυθεί το Κυπριακό, ανακοίνωσε την Πέμπτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Άγκυρα επιμένει στα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και παράλληλα επιτίθεται στην Ιταλία για τη μη αναγνώριση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επιμένει πως «οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, έχουν ίσα δικαιώματα στο φυσικό αέριο και τους πετρελαϊκούς πόρους του».

«Η εγγύηση αυτών των δικαιωμάτων επιτυγχάνεται είτε με τον τερματισμό από κοινού όλων των υπεράκτιων δραστηριοτήτων στα νότια του νησιού μέχρι τη λύση του Κυπριακού, είτε στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019, ότι δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους είναι δυνατόν».

«Διαφορετικά η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γι αυτό το λόγο για μια φορά ακόμη, καλούμε όλα τα μέλη της Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία να εγκαταλείψουν την στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Όπως έχουμε πει πολλές φορές προηγουμένως, η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης με μια οντότητα που δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και που έχει σφετεριστεί τα δικαιώματά τους από το 1963 με τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό οι συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι».