Υποβάθμιση της επιρροής των ιδιοκτητών των ΠΑΕ στην πολιτική επιδιώκει ο Μητσοτάκης - Free Sunday
Υποβάθμιση της επιρροής των ιδιοκτητών των ΠΑΕ στην πολιτική επιδιώκει ο Μητσοτάκης
Η συγκέντρωση των οπαδών του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη

Υποβάθμιση της επιρροής των ιδιοκτητών των ΠΑΕ στην πολιτική επιδιώκει ο Μητσοτάκης

Αναβίωση των στρατηγικών της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Σαμαρά την περίοδο 2012-2014 επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σύγκρουση περί το ποδόσφαιρο.

Όπως προέκυψε τόσο από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη Βουλή όσο και από τον τρόπο που ο φιλικός προς αυτόν Τύπος προσέγγισε το ζήτημα, επιδίωξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συσπειρώσει όλους τους «πικραμένους» από την κυβερνητική ρύθμιση, χωρίς να παίρνει θέση επί της ουσίας.

«Είναι σαν να αλλάζεις τον διαιτητή της αναμέτρησης στο 90΄ και ο νέος διαιτητής να σφυρίζει πέναλτι στο 93΄, στις καθυστερήσεις. Είτε το σφυρίξει είτε δεν το σφυρίξει, ξύλο θα φάει» είπε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από τη μια υιοθέτησε φρασεολογία κερκίδας, αλλά από την άλλη απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση που του έθεσε ο πρωθυπουργός, αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τη συγκεκριμένη διάταξη.

Την ίδια στάση ακολούθησαν την επόμενη μέρα όλα τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την υλοποίηση της επιδίωξης της κυβέρνησης να βγάλει το ποδόσφαιρο από τα κεντρικά θέματα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, στα οποία βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες.

«Πράγματι, ασχολούμαι και με το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας» είπε o κ. Μητσοτάκης, τον οποίο η «Εφημερίδα των Συντακτών» χαρακτήρισε την επόμενη μέρα στο πρωτοσέλιδό της «άμπαλο», λέξη που στο λεξιλόγιο της κερκίδας σημαίνει «μη καλός ποδοσφαιριστής».

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι η διαμάχη γύρω από το ποδόσφαιρο έθεσε σε δεύτερη μοίρα την ιδιαίτερα σημαντική στις τρέχουσες εξελίξεις επίσκεψη Μητσοτάκη σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

«Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μια μίζερη επικαιρότητα. Το διαπίστωσα κι εγώ με θλίψη επιστρέφοντας από τις συναντήσεις που είχα με τον Πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ στις Βρυξέλλες» είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ενώ κάποιοι στη ΝΔ συνδυάζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία με τον πανικό που προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο βίαιες αντιδράσεις μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) να βγάλουν από τον πολιτικό χάρτη το ταξίδι στο Παρίσι.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι η συζήτηση για το ποδόσφαιρο ήταν διέξοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μη συζητηθούν τα πολύ θετικά, όπως λένε, αποτελέσματα της επίσκεψης, ούτε και η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την οποία η ίδια, ως κυβέρνηση, είχε διαπραγματευτεί.

Η επόμενη μέρα με τα μάτια των ΠΑΕ

Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν διαφορετική οπτική στο θέμα του προβλήματος στο ποδόσφαιρο.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδίδει το πρόβλημα σε «μια ποδοσφαιρική βεντέτα, μια επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα, η οποία, μάλιστα, αφού προκαλείται στα γήπεδα, τώρα απειλεί να απλωθεί και στην κοινωνία», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι σε όλες τις αντιδράσεις, καθώς, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «κι εσείς τρώτε ξύλο τώρα, και καλώς τρώτε».

Οι ίδιοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών εταιρειών, στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε ότι «μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα, δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με φτηνά συνθήματα», έδειξαν να αναδιπλώνονται ελαφρώς σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Τα φιλικά στον κ. Σαββίδη έντυπα επέμειναν στη στοχοποίηση του υφυπουργού Αθλητισμού και της ΕΕΑ, αφαιρώντας από το κάδρο τον πρωθυπουργό.

«Τσίρκο η ΕΕΑ, τελειώνει τον Αυγενάκη ο πρωθυπουργός» έγραφε η «MetroSport», ενώ τα φιλικά στον κ. Μαρινάκη μέσα συμπεριέλαβαν τον πρωθυπουργό στην κριτική, την ίδια ώρα που ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού ανταποκρινόταν στην προτροπή του κ. Μητσοτάκη να μην απλωθεί στην κοινωνία η αντιπαλότητα.

«Όμηροι του Σαββίδη» έγραφε ο «Κόκκινος πρωταθλητής», ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε πανικό που παίζουν το παιχνίδι του Σαββίδη», προβάλλοντας την ίδια ώρα τη δήλωση του κ. Μαρινάκη «εμείς δεν εκβιάζουμε, ούτε διχάζουμε τον κόσμο, ούτε ζητάμε από τους οπαδούς μας να απειλούν βουλευτές και να σπάνε γραφεία».

Η αποστροφή του κ. Μαρινάκη περιέγραφε συνοπτικά τις ζημιές που οπαδοί του ΠΑΟΚ προκάλεσαν στα γραφεία τριών βουλευτών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη (του γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρου Καλαφάτη, της Έλενας Ράπτη και του Δημήτρη Βαρτζόπουλου), την επίσκεψη στο γραφείο του Δημήτρη Κούβελα και τις απειλές που κατήγγειλε ότι δέχτηκε ο Στράτος Σιμόπουλος.

Μειωμένη ανταπόκριση των πολιτικών

Όμως το σαφές πολιτικό μήνυμα τόσο από τη δήλωση του κ. Μαρινάκη όσο και από τις πιέσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ ήταν ότι η πολιτική επιρροή τους δεν μπορεί να απειλήσει την κυβερνητική σταθερότητα και ότι οι βουλευτές δεν συμπεριφέρονται ως οπαδοί, όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο κόμμα και στην ομάδα. «Πρώτος εγώ τόλμησα να απομακρύνω έναν ευρωβουλευτή μας, ο οποίος συμπεριφέρθηκε όχι ως αντιπρόσωπος του λαού αλλά ως οπαδός ενός μεμονωμένου συλλόγου» είπε ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να κατονομάσει τον κ. Ζαγοράκη. Ο κ. Σαββίδης περιορίστηκε στο να εξασφαλίσει τις φιλικές δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ενώ, αντίθετα, δεν έκανε δήλωση ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι αντίστοιχες δηλώσεις δεν έγιναν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι από τους οποίους διέδιδαν από χρόνια ότι είναι κοντά είτε στον κ. Σαββίδη είτε στον κ. Μαρινάκη, ενώ ακόμη και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Κυριάκος Κυριάκος, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν διευθυντής Επικοινωνίας του ΠΑΟΚ, μίλησε μόνο ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, και μάλιστα πήρε αποστάσεις από τις απειλές του προέδρου του ΠΑΟΚ, Μ. Γκαγκάτση, ότι αν καταδικαστεί ο ΠΑΟΚ θα κοπεί η Ελλάδα στα δύο. «Εγώ θέλω ο ΠΑΟΚ να αθωωθεί επειδή είναι αθώος και όχι επειδή μπορεί να κόψει την Ελλάδα στα δύο» έγραψε ο κ. Κυριάκος.

Αλλά το πιο σημαντικό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στους ανθρώπους του ποδοσφαίρου είναι η δήλωσή του ότι «η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν τρόπο να προστατέψουν την κοινωνία και θα απαντήσουν κατάλληλα», η οποία έχει πολλαπλές ερμηνείες, κάποιες από τις οποίες τη συνδυάζουν με τις άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες των ιδιοκτητών των ΠΑΕ.

Το στοίχημά του, όμως, είναι αν θα καταφέρει να επιβάλει στο ποδόσφαιρο την τάξη, την οποία ο ίδιος παραδέχτηκε ότι καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιβάλει την τελευταία εικοσαετία, ειδικά τώρα που ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, δυσανασχετεί με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ΠΑΕ.

Αυτό το κομμάτι πρέπει να πειστεί ότι στη συγκεκριμένη ρύθμιση «η πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια κοινωνικά και όχι οπαδικά και με πυξίδα την ενότητα των πολιτών», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, και όχι για να εξυπηρετήσει τον κ. Σαββίδη ή για να κάνει δημόσιες σχέσεις με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, η υπονόμευση από τους οποίους μάλλον στέρησε τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης από τον υποψήφιο που είχε ορίσει ο κ. Μητσοτάκης.