Δένδιας: Στη Χάγη θα πηγαίναμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα - Free Sunday
Δένδιας: Στη Χάγη θα πηγαίναμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα
Eurokinissi

Δένδιας: Στη Χάγη θα πηγαίναμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα

Τα όρια της υφαλοκρηπίδας είναι το μοναδικό ζήτημα στα ελληνοτουρκικά που θα μπορούσε να επιλυθεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως ενδεχόμενη προσφυγή δεν θα ήταν απλή διαδικασία.

«Πάντοτε έχουμε επιλέξει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Με την Τουρκία έχουμε μια σημαντική διαφορά, την υφαλοκρηπίδα», είπε ο Νίκος Δένδιας στον ραδιοσταθμό Πρώτο Θέμα, προσθέτοντας όμως ότι εάν η Τουρκία συνεχώς προσθέτει νέα ζητήματα «δεν βλέπω τι έχουμε να συζητήσουμε».

«Η πρώτη εικόνα που σου δίνει είναι μιας χώρας που πάει να διευρύνει τις διαφορές, να θέσει θέματα που δεν υπάρχουν. Υπάρχει και μια άλλη σχολή που λέει μήπως αυτό μπορώ να το δω σαν πρόλογο μιας προσπάθειας μεγιστοποίησης, ακριβώς για να δυσκολέψω τη θέση του συνομιλητή μου, αλλά στην πραγματικότητα ο σκοπός μου είναι να βρω μια άκρη» σχολίασε.

Τόνισε πάντρως πως «πιστεύει βαθύτατα ότι μπορεί η Ελλάδα με την Τουρκία να βρει άκρη και αυτό είναι το κοινό μας συμφέρον και η κοινή μας μοίρα. Προσπαθώ λοιπόν να δω αν πραγματικά υπάρχει η δεύτερη άποψη».

Αναφερόμενος στον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, «Ορούτς Ρέις», στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι είναι καλό να κλείσει αυτή η σελίδα. «Υπήρξε ίσως μια δυσαναλογία του μεγέθους της ενασχόλησης της δικής μας κοινής γνώμης με το συμβάν», είπε. Εγώ είμαι πάντα της άποψης να μη δίνουμε στην άλλη πλευρά την εντύπωση ότι μπορεί κατά το δοκούν να ανεβάζει το θερμόμετρό μας. Αυτό δε σημαίνει ότι οι αντιδράσεις μας δεν πρέπει πάντοτε να υπάρχουν και να είναι αυτές που πρέπει να είναι».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι είναι ενα ευρωπαϊκό θέμα, δεν είναι ελληνοτουρκικό για να μπει σε μια διμερή διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνονται πως η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της 4,5-5 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι έναντι αυτών υπάρχει μια υποχρέωση βοήθειας, προκειμένου να τους εξασφαλίσουν στοιχειώδεις όρους ζωής. «Από εκεί και πέρα υπάρχει θέμα δικαίου. Δεν μπορεί η Τουρκία να απειλεί ότι θα ανοίξει κάνουλες, αυτά δεν έχουν καμία λογική».

Τόνισε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό άλλοτε περισσότερρο, άλλοτε λιγότερο. «Αν η Τουρκία βασιζόταν πάνω στο ιστορικό της, ότι φιλοξένησε με επιτυχία αυτούς τους ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια, νομίζω θα είχε μια πολύ καλύτερη αντιμετώπιση», κατέληξε.

Επαφές στη Ρώμη

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο της Ελλάδος και, όπως ανακοίνωσε, αύριο θα βρεθεί στη Ρώμη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό Λουίτζι ντι Μάιο, την επόμενη θα πάει στη Βαλέτα της Μάλτας, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Τυνησία.

Σημείωσε ακόμη ότι θα βρεθεί και στην Αλγερία, ενώ θα συναντηθεί και με τα υπόλοιπα δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν έχει δει ακόμη, την Ινδονησία και το Βιετνάμ.

«Θέλουμε οι χώρες που έχουν λόγο και ασχολούνται με τα θέματα της περιοχής να έχουν πλήρη αντίληψη των ελληνικών θέσεων και να καταλαβαίνουν ότι εμείς εκπροσωπούμε την πλευρά της λογικής. Εάν σ' αυτές θέλει να προσχωρήσει και η Τουρκία ουδείς ευτυχέστερος ημών», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Η εφαρμογή κανόνων διεθνούς δικαίου στην περοχή βοηθά όλες τις κοινωνίες. Η Τουρκία δε το αντιλαμβάνεται πάντα, θέλει κουβέντα και εξήγηση, αλλά όμως όταν έχεις ως όπλο τη λογική, ελπίζεις πάντα ότι και η άλλη πλευρά στο τέλος της μέρας θα το δει έτσι. Το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας αυτό είναι».

Τόνισε δε πως μέχρι τώρα όλες οι χώρες που έχει επισκεφθεί έχουν στις ανακοινώσεις τους υιοθετήσει θέσεις απολύτως συμβατές με τις ελληνικές. «Κανείς δε θέλει να γυρίσουμε στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, που γινόντουσαν εκατόμβες κάθε λίγο και λιγάκι. Όταν πας με σταθερούς κανόνες, με σταθερούς άξονες, με όπλο την κοινή λογική, το διεθνές δίκαιο και διάθεση συνεργασίας, βρίσκεις ακροατήριο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ