Μηταράκης: Ερευνάται ενδεχόμενη υποκίνηση των επεισοδίων στη Μόρια - Free Sunday
Μηταράκης: Ερευνάται ενδεχόμενη υποκίνηση των επεισοδίων στη Μόρια
Μερίδα αλλοδαπών κατάφερε να φτάσει στην πόλη της Μυτιλήνης και να στήσει σκηνές Eurokinissi

Μηταράκης: Ερευνάται ενδεχόμενη υποκίνηση των επεισοδίων στη Μόρια

Οι αρμόδιες αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να αποτελούν προϊόν υποκίνησης τα επεισόδια που ξέσπασαν τη Δευτέρα έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» δήλωσε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπενθυμίζει ότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών» και επαναλαμβάνει ότι «κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».

Στέλνει, εξάλλου, το μήνυμα ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

Περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια επιχείρησαν το πρωί να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι την πόλη της Μυτιλήνης.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους απωθήσει, ωστόσο πολλοί κατάφεραν να φτάσουν στην πόλη, όπου έστησαν σκηνές.

Αλλοδαποί από τον καταυλισμό έβαλαν επίσης φωτιά σε χωράφια κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, τις οποίες κλήθηκε να κατασβέσει η πυροσβεστική.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου.