'Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νησιά του Β.Αιγαίου, ζητά ο περιφερειάρχης - Free Sunday
'Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νησιά του Β.Αιγαίου, ζητά ο περιφερειάρχης

'Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νησιά του Β.Αιγαίου, ζητά ο περιφερειάρχης

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αποκάλυψε ότι έστειλε

Eπιστολή με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, Λέσβος, Χίος και Σάμος, τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, έστειλε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά και από τα χθεσινά βίαια επεισόδια στη Μόρια κι ενώ σε γενική συνέλευση που έγινε τη νύχτα παρουσία του περιφερειάρχη και του δημάρχου Μυτιλήνης, οι κάτοικοι αποφάσισαν να κάνουν σήμερα κατάληψη του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ.Μουτζούρης μετά από συνομιλία που είχε με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση το εξετάζει σοβαρά την πρόταση.

Χθες το πρωί περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι την πόλη της Μυτιλήνηςδιαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους απωθήσει αλλά πολλοί από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στην πόλη, όπου έστησαν σκηνές ενώ άλλοι έβαλαν φωτιά σε χωράφια κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, τις οποίες κλήθηκε να κατασβέσει η πυροσβεστική.

Χθες το πρωί έγιναν 13 προσαγωγές ενώ άλλες 27 έγιναν το απόγευμα στη δεύτερη φάση των επεισοδίων.

«Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» δήλωσε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε», είχε δηλώσει χθες ο κ.Μηταράκης.

«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε. Είναι μια χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει», δήλωσε σήμερα ο κ.Μουτζουρης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Σήμερα αναμένονται στη Μόρια δύο διμοιρίες ΜΑΤ, τις οποίες στέλνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά από επικοινωνία του κ.Μουτζούρη με τον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Στη συνέντευξη που έδωσε στη Free Sunday, το προηγούμενο Σάββατο, ο κ.Μουτζούρης είχε πει ότι “οι αντιδράσεις των πολιτών του Βορείου Αιγαίου είναι αντιδράσεις για τη ζωή τους. Δεν γέρνουν ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Έπρεπε να βλέπατε τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της 22ας Ιανουαρίου – προέρχονταν από πολύ μεγάλο φάσμα ιδεολογικό. Ήταν συμμετοχή για salvation (σωτηρία), όχι Salvini.”