Βουλή: Η Μαριέττα Γιαννάκου διαφωνεί για τους εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών - Free Sunday
Βουλή: Η Μαριέττα Γιαννάκου διαφωνεί για τους εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών

Βουλή: Η Μαριέττα Γιαννάκου διαφωνεί για τους εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών

Τη διαφωνία της για τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών και στους δήμους, επανέλαβε την Τρίτη στην Ολομέλεια, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου, τονίζοντας ότι έχει αποτύχει το πρόγραμμα αυτό σε όσες ευρωπαϊκές χώρες έχει εφαρμοστεί.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πολιτική προστασία, στο οποίο περιλαμβάνεται η επίμαχη διάταξη, η κ. Γιαννάκου κάλεσε βουλευτές και δημάρχους να το ξανασκεφτούν, επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας δεν διαθέτει όλα όσα πρέπει να διαθέτει για να λειτουργήσουν αυτοί οι χώροι».

«Όλες οι σοβαρές χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα αν θεωρούν ότι οι χρήστες πρέπει δήθεν να παίρνουν ελεύθερα το ναρκωτικό, διαθέτουν πολύ ισχυρές και πλήρως εξοπλισμένες θεραπευτικές κοινότητες και με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό», υπογράμμισε η κ. Γιαννάκου και πρόσθεσε:

«Στην Ελλάδα, με ποια υποδομή και ποια λογική οι δήμαρχοι θα συγκεντρώνουν σε ένα χώρο τους χρήστες και θα επιτρέπουν τη χρήση ναρκωτικών; Μάλιστα, από τη διάταξη αφαιρέθηκε η φράση που έθετε την προϋπόθεση ο χρήστης να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ληπτών».

«Αν πεθάνουν κάποιοι, ποιος θα έχει την ευθύνη; Στη πραγματικότητα αυτά τα προγράμματα είναι φθηνά και βασίζονται στη πολιτική της μη όχλησης και δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθεί σε θεραπεία ο χρήστης», σημείωσε η κ. Γιαννάκου.

 Επιπροσθέτως, η βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι «θα είναι ακόμα χειρότερα γιατί θα καταστραφούν και τα λίγα θεραπευτικά κέντρα, αν οι δήμαρχοι θελήσουν να μεταφέρουν στους δήμους τους το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ».

«Είμαι υποχρεωμένη να καλέσω και τους βουλευτές και τους δημάρχους που φιλοδοξούν να λύσουν το πρόβλημα των δρόμων να το ξανασκεφτούν. Και θα έλεγα, ότι τα θεωρούμενα από κάποιους «σκουπίδια», δεν καθαρίζονται όπως τα σκουπίδια που είναι και η πρώτη αρμοδιότητα των δημάρχων», κατέληξε η κ. Γιαννάκου.