Δένδιας: Κοινή αντίληψη Αθήνας-Ρώμης για τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης - Free Sunday
Δένδιας: Κοινή αντίληψη Αθήνας-Ρώμης για τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης

Δένδιας: Κοινή αντίληψη Αθήνας-Ρώμης για τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης

Ελλάδα και Ιταλία συμφωνούν ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι παράνομα και ανυπόστατα, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, που συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο. 

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπήρξε κοινή αντίληψη ότι τα memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης «είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη», ενώ «με το ένα από αυτά, επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Εκτός από το ζήτημα των τουρκολιβυκών μνημονίων, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι κατά τη συνάντηση με τον Λουίτζι ντι Μάιο εκτίμησαν επίσης ότι τα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Σαράτζ, «ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης. Πέρα από αυτό, με το ένα από αυτά, επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Όσον αφορά «τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, με τα ευρήματα στην ανατολική Μεσόγειο», συμφώνησαν «ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού Eastmed, και για τις χώρες, αλλά κυρίως για τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας».

«Εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Ιταλία θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, που σημείωσε ότι με τον Ιταλό ομόλογό του επιβεβαίωσαν «την ιδιαίτερα στενή σχέση μας στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και την αμοιβαίας μας βούληση για μεγαλύτερη ανάπτυξη στις μεταξύ μας σχέσεις. Είμαστε, άλλωστε, φίλοι και γείτονες. Με τον ομόλογό μου, συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, τόσο όσον αναφορά την Λιβύη, όσο και γενικά, την κατάσταση στην περιοχή, και να ενεργούμε συντονισμένα και ανάλογα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μεταξύ άλλων στη συνάντηση Δένδια-Ντι Μάιο συζητήθηκε η βούληση της Ιταλίας να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στην Λιβύη, οι οποίες να αφορούν στενότερα τις μεσογειακές χώρες και ότι η Ρώμη θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Ρώμης συμφωνούν στην ανάγκη επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Σοφία», με στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Επιπλέον, αναφέρθηκε, Ελλάδα και Ιταλία συνεχίζουν τον αποδοτικό διάλογο και τη διαδικασία για τον καθορισμό της ΑΟΖ και θεωρούν, επίσης, ότι πρέπει να γίνει σαφές πως τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν σε ευρωπαϊκή τροχιά.