Γερμανία: Πολιτική κρίση πυροδοτούν οι εκλογές στη Θουριγγία - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

Γερμανία: Πολιτική κρίση πυροδοτούν οι εκλογές στη Θουριγγία
Ο φιλελεύθερος Τόμας Κέμεριχ εξελέγη με στήριξη της ακροδεξιάς

Γερμανία: Πολιτική κρίση πυροδοτούν οι εκλογές στη Θουριγγία

Διαστάσεις ευρείας πολιτικής κρίσης τείνει να λάβει η εκλογή του φιλελεύθερου Τόμας Κέμεριχ στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους όχι μόνο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και του ακροδεξιού AfD. 

Ο Κέμεριχ αποφάσισε τελικά να παραιτηθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα του φιλεέυθερου κόμματος FDP ζητεί τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Νωρίτερα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήριζε «ασυγχώρητη» χαρακτήρισε την εκλογή του Κέμεριχ, επιμένοντας μάλιστα ότι πρέπει να ανατραπεί..

Λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στο κοινοβούλιο της Ερφούρτης, χιλιάδες Γερμανοί συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της ακροδεξιάς τόσο στην Θουριγγία, όσο και στο Βερολίνο, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος των Φιλεέυθέρων FDP, αλλά και στην Κολωνία, στην Λειψία, στην Φρανκφούρτη, στο Μόναχο και στο Μαγδεμβούργο.

Μεθαύριο Σάββατο, έπειτα από απαίτηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), θα συγκληθεί στην Καγκελαρία η κυβερνητική επιτροπή, με τις ηγεσίες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού σε κατάσταση διαχείρισης κρίσης. Το μέλλον του «μεγάλου» συνασπισμού τέθηκε ήδη εν αμφιβόλω από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD), ο οποίος προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις στη Θουριγγία θα έχουν συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η Άγγελα Μέρκελ, η οποία ταξίδευε χθες για την Νότια Αφρική, δεν θέλησε να μιλήσει για το θέμα κατά την πτήση για την Πρετόρια. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι θα υποχρεωθεί σύντομα να τοποθετηθεί.

Οι ηγεσίες των κομμάτων, ακόμη και ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, καταδίκασαν το αποτέλεσμα κι έκαναν ανοιχτά λόγο για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών στο ανατολικό κρατίδιο. «Αν τα κόμματα του δημοκρατικού κέντρου, CDU, SPD και Πράσινοι δεν ανταποκριθούν στην πρόκληση του κ. Κέμεριχ για συνεργασία, τότε θα πρέπει να αναμένονται σύντομα νέες εκλογές - και, κατά την γνώμη μου, θα ήταν απαραίτητες», δήλωσε ο κ. Λίντνερ. Η πρόεδρος του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ φάνηκε να συγκατανεύει, δηλώνοντας ότι «οι εκλογές δεν θα ήταν η χειρότερη διέξοδος από την κρίση». Η απάντηση όμως της τοπικής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών στην Θουριγγία, ότι αντιλαμβάνονται ως ευθύνη τους την προσπάθεια να εμποδίσουν την στασιμότητα και τις νέες εκλογές, επιβεβαίωσε επίσης την εσωτερική κρίση στο CDU, το προεδρείο του οποίου είχε προηγουμένως ομόφωνα αποφασίσει υπέρ της νέας προσφυγής στις κάλπες.

Γερμανικά ΜΜΕ είδαν αρχικά «πολιτικό σεισμό», «αιφνιδιαστική ανατροπή» και «τεράστια πολιτική έκρηξη».