Αθήνα διαψεύδει Ερντογάν για τα περί «συνεννόησης στα Ίμια» - Free Sunday
Αθήνα διαψεύδει Ερντογάν για τα περί «συνεννόησης στα Ίμια»
Eurokinissi

Αθήνα διαψεύδει Ερντογάν για τα περί «συνεννόησης στα Ίμια»

Ο ισχυρισμός του Ταγίπ Ερντογάν ότι Αθήνα και Άγκυρα έχουν συνεννοηθεί να παραμείνουν και οι δύο μακριά από τα Ίμια είναι παντελώς αβάσιμες, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος υπονόησε πως φέτος δεν είχαμε επεισόδιο στα Ίμια επειδή η Ελλάδα κράτησε μετριοπαθή στάση σε σιωπηλή συμφωνία με την Τουρκία.

«Εμείς εκείνη τη μέρα, όλη την Παρασκευή, τρέχαμε με το θέμα του ερευνητικού και παρακολουθούσαμε αυτό» δήλωσε στον Alpha ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Άλλωστε, αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από εμένα. Αν γινόντουσαν θα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν έγιναν ποτέ» πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στο θέμα λίγη ώρα πριν από τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Άμυνας με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ερντογάν είπε ότι στο επίμαχο τηλεφώνημα ο Ακάρ θα ευχαριστούσε την Αθήνα για τη στάση της και θα την καλούσε να εφαρμοστεί η ίδια συνεννόηση και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

«Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Καρντάκ (Ίμια). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ δεν θα γίνει κάτι από την πλευρά μας. Ο Υπουργός Άμυνας μου, πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Καρντάκ και στα υπόλοιπα νησιά.»