Διπλωματία και business στα επενδυτικά ταξίδια Μητσοτάκη - Free Sunday
Διπλωματία και business στα επενδυτικά ταξίδια Μητσοτάκη

Διπλωματία και business στα επενδυτικά ταξίδια Μητσοτάκη

Το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκλεισε, σύμφωνα με τις δηλώσεις συνεργατών του πρωθυπουργού, τον πρώτο κύκλο των επενδυτικών ταξιδιών του κ. Μητσοτάκη.

Της επίσκεψης στην Αραβική Χερσόνησο είχαν προηγηθεί τα ταξίδια, ανάμεσα στα άλλα, σε ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, αλλά και Κίνα, και στο Μέγαρο Μαξίμου αισθάνονται πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματά τους, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

«Το πρώτο αποτέλεσμα είναι το ίδιο το ταξίδι» σχολίασε, όταν ρωτήθηκε σχετικά από την F.S., έμπειρος διπλωμάτης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι αγορές τείνουν πάντοτε ευήκοον ους σε αυτά που αναφέρονται στις δημόσιες δηλώσεις.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, οι διαρκείς πολιτικές αναφορές στη βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και στην αλλαγή του κλίματος επηρεάζουν πάντοτε θετικά τις αγορές.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, και τις δύο φορές, τόσο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όσο και στην επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με επενδυτές.

Τον Σεπτέμβριο, στις επαφές που είχε με επενδυτές, ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλε την επιθετική αναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική πολιτική του, με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την άρση των γραφειοκρατικών αλλά και πολιτικών εμποδίων που μπλόκαραν μέχρι τώρα τις επενδύσεις, ακόμη και τις εμβληματικές, όπως του Ελληνικού, και τις περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις που προωθεί με αποφασιστικότητα η κυβέρνηση, σε συνεργασία και με το ΤΑΙΠΕΔ.

Τον Ιανουάριο είχε τη θριαμβευτική υποδοχή από τον αντιπρόεδρο Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο στη μεγάλη δεξίωση στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην οποία είχαν προσκληθεί περίπου 300 σημαντικοί παράγοντες των ΗΠΑ, από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης, και στην οποία οι κ.κ. Πενς και Πομπέο εξήραν τον στρατηγικό χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και αναφέρθηκαν με εγκωμιαστικά σχόλια στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας.

Από την επίσκεψη στην Κίνα προέκυψαν η διεύρυνση της συνεργασίας στον τραπεζικό τομέα, με το άνοιγμα υποκαταστημάτων δύο κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα, το απευθείας δρομολόγιο Αθήνα-Σανγκάη και το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, που ενδέχεται να φέρει έως και 500.000 Κινέζους τουρίστες, η επιβεβαίωση της προοπτικής για διεύρυνση της συνεργασίας με την COSCO, αλλά και το ενδιαφέρον κι άλλων κινεζικών μεγαθηρίων για την ελληνική αγορά.

Από την επίσκεψη στη Γαλλία, που ήταν η δεύτερη μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Μητσοτάκη, έμεινε η προοπτική της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, στην οποία επέμειναν τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Ξέρουμε ότι θα έχουμε τη Γαλλία σύμμαχο» είπε παρουσία του Γάλλου Προέδρου ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της Total, Πατρίκ Πουγιανέ, σε μια συζήτηση για τα θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη, όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση.

Από το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, πέρα από τη συνεργασία στα θέματα άμυνας, ο Σαουδάραβας υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων ζήτησε από τον πρωθυπουργό, μπροστά στις κάμερες, να υποδείξει «πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες» και προανήγγειλε ότι θα οργανώσει μια επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να τις διερευνήσει.

«Άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα» είπε.

Στον τελευταίο σταθμό του πρωθυπουργού, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προβλήθηκε η διάθεσή τους να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ο ισχυρότερος τουριστικός προορισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, στον αγροδιατροφικό τομέα, στον τουρισμό και στο real estate.