Αποσύρεται από το CDU η υποψήφια διάδοχος της Μέρκελ - Free Sunday
Αποσύρεται από το CDU η υποψήφια διάδοχος της Μέρκελ
Sandro Halank

Αποσύρεται από το CDU η υποψήφια διάδοχος της Μέρκελ

Η επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, αποσύρεται από το κόμμα και παύει να είναι υποψήφια διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία.

Την είδηση μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο συνδέοντας την αποχώρηση με το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο της Θουριγγίας, όπου ο υποψήφιος των Φιελευθέρων αναδείχτηκε πρωθυπουργός με τη στήριξη του CDU και με «ακροδεξιό δεκανίκι» το κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός παραιτήθηκε, μια εξέλιξη που δεν γλίτωσε την Κραμπ-Κάρενμπαουερ από τις επικρίσεις.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, γνωστή και ως AKK, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόφασή της να παραιτηθεί από τη θέση της γενικής γραμματέα του CDU έπειτα από συνάντησή της με πολιτικούς του κόμματος, κατά την οποία φέρεται να δήλωσε ότι μέρος του κόμματος διατηρεί «ανεπίλυτη σχέση» με την ακροδεξιά.

Αναμένεται ωστόσο να παραμείνει στη θέση της μέχρι την αντικατάστασή της στην ηγεσία του CDU το καλοκαίρι. 

«Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ θα ήθελε να παραμείνει υπουργός Άμυνας και η καγκελάριος στηρίζει ολόψυχα αυτή την επιλογή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ καλή συνεργασία» στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

Η ΑΚΚ, η οποία έγινε μέλος του CDU ως φοιτήτρια σε ηλικία 19 ετών, έγινε το 2000 η πρώτη γυναίκα υπουργός Εσωτερικών και αργότερα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Σάαρλαντ, θέση που διατήρησε από το 2011 έως το 2018.

Προτάθηκε ως επόμενη ηγέτιδα του CDU από την Άγκελα Μέρκελ, η οποία άφησε να εννοηθεί ότι έβλεπε την ΑΚΚ ως διάδοχό της στην καγκελαρία.

Είχε εκλεγεί γενική γραμματέας του CDU με 98,9% των ψήφων.