Μαξίμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα επενδύει στο κάρβουνο ενώ μέχρι πρότινος επένδυε στα μαγκάλια - Free Sunday
Μαξίμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα επενδύει στο κάρβουνο ενώ μέχρι πρότινος επένδυε στα μαγκάλια

Μαξίμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα επενδύει στο κάρβουνο ενώ μέχρι πρότινος επένδυε στα μαγκάλια

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας σημαίες ευκαιρίας, αυτή τη φορά βρήκε τον λιγνίτη. Μέχρι πρότινος επένδυε στα μαγκάλια, τώρα επενδύει στο κάρβουνο», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν: «Τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά στην απολιγνιτοποίηση θέτοντας την Ελλάδα στην «πράσινη» πρωτοπορία της Ευρώπης, ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει προς τα πίσω, κολλημένος στο χθες, επιμένοντας σε πολιτικές περασμένων δεκαετιών. Η περιβαλλοντική ευαισθησία για τον κ. Τσίπρα είναι άλλο ένα κενό σύνθημα. Και σταματά εκεί που αρχίζει η ψηφοθηρία».

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει άμεσα την πολιτική ξεπουλήματος των δημόσιων εταιρειών και δικτύων ενέργειας

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω δήλωσης του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση, καλούσε την κυβέρνηση να «εγκαταλείψει άμεσα την πολιτική ξεπουλήματος των δημόσιων εταιρειών και δικτύων ενέργειας της χώρας, που υπονομεύει την ενεργειακή μετάβαση ευνοώντας λίγους και εκλεκτούς» και να υλοποιήσει ένα αξιόπιστο και μακροπρόσθεσμο σχέδιο σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Ένα σχέδιο «με εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους και στη βάση ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων, το οποίο θα διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή».

Ο Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε ειδικότερα ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εφαρμόζοντας το σχέδιο της για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών και δικτύων ενέργειας της χώρας, εξαγγέλλει άρον-άρον το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας, προκαλώντας εύλογα τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας».

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει «κανένα σχέδιο για την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος και την αύξηση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά, καμία ειδική στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση και τις λιγνιτικές περιοχές, καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, κανένα αναπτυξιακό σχέδιο για τους εργαζόμενους και τις τοπικές οικονομίες».

Ακόμη, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν διστάζει να καταστείλει βίαια τις αντιδράσεις των πολιτών με χρήση χημικών».

Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι «η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της μεγάλης πρόκλησης της εποχής μας», όμως αντιμετωπίζεται «από την κυβέρνηση με επικοινωνιακούς όρους και ως πρόσχημα για να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της». 

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη ΔΕΗ: 12 βήματα για την απολιγνιτοποίηση

Να κάμψουν τις αντιδράσεις, να συνομιλήσουν με την τοπική κοινωνία και να εξηγήσουν το φιλόδοξο σχέδιο της απολιγνιτοποίησης επιχείρησαν στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης οι υπουργοί Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης καθώς και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

Με μία ομοβροντία επιχειρημάτων και ξεδιπλώνοντας το κυβερνητικό σχέδιο, κατάφεραν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που παρέμειναν αμετακίνητοι στις αντιδραστικές θέσεις τους, απαιτώντας τη συνέχιση της προβληματικής σημερινής κατάστασης.

«Δημιουργούμε ένα περιβάλλον και μια ευκαιρία μοναδική στην ελληνική ιστορία για τη δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Η μεταμόρφωση της περιοχής είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ωχριά μπροστά σε αυτό που πάμε να κάνουμε», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο κ. Στάσσης δεσμεύτηκε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει στην περιοχή.

Τις πτυχές του σχεδίου απολιγνιτοποίησης ανέπτυξε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσίασε την κυβερνητική δέσμη δώδεκα μέτρων:

1. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2GW στη Δυτική Μακεδονία

2. Εθελουσία έξοδος των υπαλλήλων της ΔΕΗ, που θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενη, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση ούτε για τον προϋπολογισμό ούτε για τα ασφαλιστικά ταμεία.

3. Αποκατάσταση των ορυχείων από τη ΔΕΗ

4. Κανένα κενό στην τηλεθέρμανση της περιοχής

5. Προσαρμογή χωροταξικού σχεδιασμού ούτως ώστε να εξυπηρετηθεί η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής

6. Καμία αλλαγή στο εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές

7. Απόδοση από τη ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές πόρου 130 εκατ. ευρώ

8. Οι λιγνιτικές περιοχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του Πράσινου Ταμείου

9. Στήριξη δημιουργίας μονάδας παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα

10. Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα αποκτήσει αναπτυξιακό ρόλο στην περιοχή

11. Ειδικές φορολογικές ζώνες για τις λιγνιτικές περιοχές

12. Επεξεργασία νέου αναπτυξιακού προγράμματος των λιγνιτικών περιοχών
Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «η περιοχή μπορεί να έχει μέλλον και θα έχει σίγουρα μέλλον και μετά το λιγνίτη» και διαβεβαίωσε ότι «το μέλλον αυτό θα το χτίσουμε όλοι μαζί καθότι είναι δέσμευση του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες αυτής της ακριτικής ελληνικής περιφέρειας».

Στα πλεονεκτήματα της απόφασης της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης αναφέρθηκε ο κ. Γεωργιάδης. «Η δυτική Μακεδονία με την απόφαση που λάβαμε θα γίνει ένα ευρωπαϊκό πρότζεκτ που μας δίνει πλεονέκτημα της μεγαλύτερης διαπραγματευτικής ισχύος στα ευρωπαϊκά συμβούλια, της διεκδίκησης επιπλέον χρημάτων, περισσότερες εξαιρέσεις, περισσότερα εργαλεία, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε αυτό που προγραμματίζουμε», είπε. Απευθυνόμενος σε αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν πριν την έναρξη της ημερίδας δήλωσε ότι «δεν πρέπει να φωνάζετε που ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, αντίθετα πρέπει να μας επαινείτε, γιατί αυτή η απόφαση μας βάζει σε καλύτερη θέση όλων των άλλων στη νέα εποχή». «Εάν η Ελλάδα έμενε στον λιγνίτη θα ήμαστε στην τελευταία ταχύτητα και θα μας αναλογούσαν ή θα διεκδικούσαμε πολύ λιγότερα χρήματα. Ο λιγνίτης ως καύσιμο πέθανε, είτε το 2023 ή το 2035. Είμαστε μπροστά σε μια εποχή που αλλάζει και όσοι δίνουν τη μάχη για την παραμονή του λιγνίτη μου θυμίζει τη μάχη με τα κάρα και ο λιγνίτης σήμερα αντιπροσωπεύει το κάρο για αυτή την εποχή», κατέληξε. Τόνισε ότι το υπουργείο του εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού νόμου μόνο για τη δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν διαφορετικά όρια κρατικών ενισχύσεων εξαιρετικά υψηλοτέρα από ό,τι ισχύουν μέχρι σήμερα για να αντισταθμίσουν την απώλεια της λιγνίτικης δραστηριότητας.

«Η ΔΕΗ ήταν στην περιοχή και θα παραμείνει. Δεν φεύγει», δήλωσε –από την πλευρά του– ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης. Γνωστοποίησε ότι έχει προχωρήσει στην κατάθεση αιτήσεων «για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW στη δυτική Μακεδονία και 1 GW στην περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας» και πρόσθεσε ότι επιτελείς της επιχείρησης επεξεργάζονται σχέδια για «την καύση απορριμμάτων», ενώ βρίσκεται στα σκαριά μελέτη για την καύση βιομάζας στο μίγμα καυσίμου που «θα μπορεί να καίει η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5». Ο κ. Στάσσης υποσχέθηκε ότι η επιχείρηση θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της με μια πλειάδα έργων που θα αφορούν την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των ορυχείων.

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους επανέλαβε ότι έχει ανακοινωθεί και «ήδη τρέχει η εθελουσία έξοδος για τους εργαζόμενους που έχουν τα όρια συνταξιοδότησης, κάποιοι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτηθούν σύντομα, κάποιοι που θα παραμείνουν θα επανεκπαιδευτούν ώστε να χρησιμοποιηθούν σε άλλες δραστηριότητες της επιχείρησης», ενώ για κάποιους άλλους τόνισε ότι «θα προσφέρουμε τη δυνατότητα να πάνε σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Πτολεμαΐδα 5, διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2028, αλλά με διαφορετικό μίγμα καυσίμου.