Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Λέσβιων στην Αθήνα - Free Sunday
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Λέσβιων στην Αθήνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Λέσβιων στην Αθήνα

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών οργανώνουν σήμερα σύλλογοι Λεσβίων της Αττικής έξω από το υπ. Εσωτερικών σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης κατήγγειλε ότι οι αντιδράσεις των φορέων των νησιών του βορείου Αιγαίου που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, οφείλονται στο ότι η Κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ενώ δημοτικά συμβούλια του Βορείου Αιγαίου λαμβάνουν και άλλα μέτρα, όπως συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου παρά τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς τοπικών κοινωνιών.

Με επιστολή του ο κ. Μηταράκης καλεί τους Δημάρχους των νησιωτικών δήμων όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας, να καταγράψουν αναλυτικά τις ζημιές που προκλήθηκαν, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων τους το 2019 από διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας. Ως προθεσμία υποβολής των στοιχείων προς το Υπουργείο ορίστηκε η 30η Μαρτίου.«Από το τέλος Νοεμβρίου είχαμε αναπτύξει όλο το σχέδιό μας, το οποίο περιελάμβανε και κλειστές δομές. Επί δύο μήνες περίπου, συζητήσαμε με όλους τους τοπικούς φορείς, με τις δημοτικές Αρχές, με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να γίνουν αυτές οι κλειστές δομές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Κυβερνητικά στελέχη αξιολογούν ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική τη μειωμένη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του βόρειου Αιγαίου από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και χθες Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 2 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα πέρασαν συνολικά 286 άτομα, 122 στη Λέσβο, 49 στη Χίο και 115 στη Σάμο. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, τον Ιανουάριο πέρασαν στα νησιά 2.540 άτομα. Από αυτούς 1.767 στη Λέσβο, 176 στη Χίο και 597 στη Σάμο.