Στη Βουλή κατέθεσε ο Βαρουφάκης τις ηχογραφήσεις του από το Eurogroup  - Free Sunday
Στη Βουλή κατέθεσε ο Βαρουφάκης τις ηχογραφήσεις του από το Eurogroup 
Eurokinissi

Στη Βουλή κατέθεσε ο Βαρουφάκης τις ηχογραφήσεις του από το Eurogroup 

Στικάκι που περιέχει τις επίμαχες ηχογραφήσεις από τις συνεδριάσεις του Eurogroup του 2015 προσπάθησε να καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για τα εργασιακά, οι ηχογραφήσεις «αποδεικνύουν» ότι η Τρόικα ήθελε να εξαθλιώσει την Ελλάδα. Ο κ. Βαρουφάκης ανέγνωσε μάλιστα απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε ότι «δεν θα κάνει τον αχθοφόρο» του κ. Βαρουφάκη και του επέστρεψε το φάκελο με το στικάκι. Η κίνηση αυτή βρήκε σύμφωνο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε στην έναρξη της τριτολογίας του ότι ο πρόεδρος της Βουλής έπραξε σωστά.

«Εργασιακά έναντι πλεονασμάτων»

Νωρίτερα, στην πρωτολογία του, ο κ. Βαρουφάκης προχώρησε και σε μια αποκάλυψη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Η πρώτη μας διαφωνία για το 2015, τον θυμάμαι να μας λέει "ε, θα τους δώσουμε στους δανειστές τα πλεονάσματα και θα πάρουμε τα εργασιακά"» είπε ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Του απαντούσα ότι πρόκειται για στοιχειώδες σφάλμα. Τότε θεωρούσα ότι ήταν σφάλμα, τώρα γνωρίζω καλύτερα, επρόκειτο για πολιτική επιλογή» υποστήριξε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να δώσει απαντήσεις στη δευτερολογία του, επιτέθηκε όμως στη ΝΔ λέγοντας:«Πόσο τον αγαπήσατε τώρα τελευταία τον κ. Βαρουφάκη. Ο άνθρωπος που κατέστρεψε την χώρα και τις τράπεζες έτσι δεν λέγατε; Τόσο τον αγαπήσατε. Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Καταλαβαίνουμε τους λόγους» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μέχρι πρότινος ήξερα ότι με κατηγορείτε ότι αντάλλαξα τις συντάξεις με την Συμφωνία Πρεσπών. Δεν το πήρατε πίσω αν και ακόμα και ο Γιούνκερ το χαρακτήρισε αθλιότητα. Σήμερα μας λέτε ότι ανταλλάξαμε τα πλεονάσματα και συνταξιοδοτικό. Δεν μας λέτε για την Συμφωνία Πρεσπών γιατί και την τηρείτε και την τιμάτε» συνέχισε.

Στη δευτερολογία του ο Γιάνης Βαρουφάκης επανήλθε στο θέμα λέγοντας: «Ναι ο Αλέξης Τσίπρας και τα πλεονάσματα έδωσε και δεν πήρε τα εργασιακά».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός πρότεινε «εξέταση κατ'αντιπαράσταση Τσίπρα-Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015».