Τζάμπα έγραφαν στον απολογισμό… - Free Sunday
Τζάμπα έγραφαν στον απολογισμό…

Τζάμπα έγραφαν στον απολογισμό…

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που προχωρά σε πλήρη αποτίμηση της κυβερνητικής του θητείας, συζητώντας ανοιχτά και δημοκρατικά τα επιτεύγματα, τις ιστορικές κατακτήσεις, αλλά με ειλικρίνεια και τις όποιες παραλείψεις ή αστοχίες» έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη της διαρροής τμημάτων του ογδοντασέλιδου απολογισμού της παρουσίας του κόμματος την περίοδο 2012-2019, τον οποίο ετοίμασαν οι τρεις σοφοί και αποδεκτοί απ’ όλες τις τάσεις του κόμματος «γέροντες», ο 77χρονος Αριστείδης Μπαλτάς και οι 73χρονοι Γιάννης Δραγασάκης και Θοδωρής Δρίτσας.

Όμως, παρά την αυταρέσκεια, η διαρροή συγκεκριμένων αποσπασμάτων μάλλον δημιούργησε στο εσωτερικό του κόμματος προβλήματα και δυσαρέσκειες, στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει να ενταχθεί και η αλλαγή των διατυπώσεων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες, ενώ στην αρχή έκαναν λόγο για έγκριση του απολογισμού στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, στη συνέχεια μετέτρεψαν την έγκριση σε συζήτηση.

Μάλιστα, ο κ. Μπαλτάς σε δηλώσεις του στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» δύο ημέρες μετά τη συνεδρίαση της Γραμματείας, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί καταλογισμού ευθυνών, οι οποίες άγγιζαν αμέσως τον πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «είναι κείμενο συλλογικού απολογισμού της όλης προσπάθειας, με κατεύθυνση προς το μέλλον, χωρίς να αποδίδει –και δεν όφειλε– ιδιαίτερες ευθύνες εδώ ή εκεί […] καταλήγει σε “διδάγματα” για το μέλλον και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην όλη προσυνεδριακή συζήτηση».

«Κακώς διέρρευσε το κείμενο της εισήγησης στην Πολιτική Γραμματεία, ακόμη και τώρα που μιλάμε διορθώνω πράγματα, προσθέτω πράγματα, σε σχέση με τη συζήτηση που διεξήχθη […] να συντεθούν και απόψεις των συντρόφων της Πολιτικής Γραμματείας» είπε ο κ. Μπαλτάς.

Απολογισμός και πράξη

Όμως, όπως προκύπτει από τις παρεμβάσεις των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, από την επόμενη μέρα, το περιεχόμενο του απολογισμού μάλλον δεν άλλαξε τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υποτιμήσαμε την απήχηση που μπορούσε να αποκτήσει ο λόγος της ΝΔ περί “τάξης και ασφάλειας”» ανέφερε ο απολογισμός, αλλά την επόμενη μέρα στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταθέσει τη σχετική ερώτηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έδειξαν να μη λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τη διαπίστωση και να παραμένουν αμετακίνητοι στη λογική της καταγγελίας της αστυνομοκρατίας που έχει υιοθετηθεί τους τελευταίους μήνες.

«Όταν, στις αρχές Δεκεμβρίου, καταθέταμε την επίκαιρη επερώτηση για την αύξηση της εγκληματικότητας και την έξαρση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ το καθοδικό σπιράλ ανασφάλειας –γενικευμένης ανασφάλειας– στο οποίο έχει βυθίσει τη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ» είπε ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίζεται «τα προβλήματα της ασφάλειας εντελώς επικοινωνιακά και με σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα».

Μάλιστα, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη επικαλέστηκε και δημοσκοπήσεις, οι οποίες «ήδη ανατρέπονται και αποκαλύπτουν ότι οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφάλεια».

Ωστόσο, σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωνε ότι συμφωνεί με τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την ασφάλεια και τη νομιμότητα (54%), ανάμεσα στους οποίους και σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Γεροβασίλη απαξίωνε τα ευρήματα όλων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, αλλά μάλλον δεν συμμεριζόταν το συμπέρασμα του απολογισμού των τριών, σύμφωνα με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ «απαξίωσε τις δημοσκοπήσεις που φαίνονταν να υποδεικνύουν την ύπαρξη αυτού του μετώπου, συμπεριφέρθηκε με αυτάρκεια που αγγίζει την αλαζονεία».

Στον ίδιο απολογισμό επισημαινόταν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτίμησε ότι ο “εκβιασμός” πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν ήταν αποτελεσματικό μέτρο πίεσης προς τους εταίρους», αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον πρώην υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος διεκδικεί στο εκλογοδικείο την έδρα που στη Δυτική Αθήνα κατακυρώθηκε στον Θανάση Παπαχριστόπουλο, να προτείνει στην κυβέρνηση να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με άνοιγμα των συνόρων εάν δεν αναλάβει το βάρος που της αναλογεί για τη διαχείριση των κρίσεων.

Παράλληλα, την ώρα που στον απολογισμό αναφέρεται ότι σε διεθνές επίπεδο «δεν οικοδομήθηκαν συμμαχίες, ενώ καλλιεργήθηκε, κακώς, από κάποιους εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μας βοηθούσαν η Ρωσία και η Κίνα», ο Δημήτρης Παπαδημούλης προτείνει στη χώρα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου, όπως υποστήριξε, «η θριαμβευτική νίκη του Σιν Φέιν γράφει ιστορία, καθώς στέλνει ένα μήνυμα με πανευρωπαϊκή σημασία για προοδευτικές εξελίξεις».

Αποσιωπήσεις

Όμως, αν έχουν σημασία τα αποσπάσματα που διέρρευσαν, μεγαλύτερη σημασία έχουν τα τμήματα τα οποία δεν διέρρευσαν και τα οποία αφορούν τμήματα της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κομβικά στη θητεία των κυβερνήσεων Τσίπρα.

Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:

Δεν γίνεται απολογισμός της προσμονής της αδύνατης βοήθειας από τη Ρωσία και την Κίνα, με τη δεύτερη να έχει ιδιαίτερη σημασία για τον έναν εκ των συντακτών της εισήγησης, τον κ. Δρίτσα, διότι ακύρωσε όλες τις εξαγγελίες για κρατικό λιμάνι, όπως δεν γίνεται αναφορά στην πρόσδεση στις ΗΠΑ, που αποτέλεσε κεντρική επιλογή στην εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων Τσίπρα.

Υπάρχει μόνο μία αναφορά στα μέσα ενημέρωσης, στα οποία λένε ότι υπήρχε «συντριπτική υπεροχή του αντιπάλου». Το ενδεχόμενο να έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούν με τις σχέσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέσα ενημέρωσης μάλλον μοιάζει απίθανο, καθώς η αγωνιώδης, πλην αποτυχημένη, προσπάθεια για πλήρη έλεγχο των μέσων ενημέρωσης καθόρισε την κυβερνητική πορεία του κόμματος.

Δεν γίνεται καμία αναφορά στις σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα, οι οποίες πλήγωσαν το αριστερό προφίλ του κόμματος, όπως η υπόθεση Πετσίτη ή της παραίτησης της Ράνιας Αντωνοπούλου, ούτε στις σχέσεις με τη Δικαιοσύνη, όπως προκύπτουν από την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

«Με την τελική διαμόρφωση του κειμένου και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο θα δημοσιοποιηθεί, ως απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι αποτελεί βάση συζήτησης, στον προσυνεδριακό διάλογο, εσωκομματικά και δημόσια, για να συζητηθούν τα θέματα σωστά, ψύχραιμα, κριτικά» είπε ο κ. Μπαλτάς.

Η επιβεβαίωσή του μετά τη συνεδρίαση, σχολίασε παλαιό στέλεχος της Αριστεράς.