Η προανακριτική γνωρίζει δια ζώσης τον «Μάξιμος Σαράφης» την «Αικατερίνη Κελέση» - Free Sunday
Η προανακριτική γνωρίζει δια ζώσης τον «Μάξιμος Σαράφης» την «Αικατερίνη Κελέση»

Η προανακριτική γνωρίζει δια ζώσης τον «Μάξιμος Σαράφης» την «Αικατερίνη Κελέση»

Σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ θα καταθέσει σήμερα ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής, σε καθεστώς προστασίας, αλλά χωρίς κουκούλες ή άλλα μέσα αλλοίωσης χαρακτηριστικών ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» και αύριο η ετέρα προστατευομένη μάρτυρας, «Αικατερίνη Κελέση», στις καταθέσεις των οποίων βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά το στήσιμο της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την χθεσινή συνεδρίαση της προανακριτικής το σύνολο των εισηγητών των κομμάτων – πλην ΣΥΡΙΖΑ - επέμειναν στην ανάγκη της αυτοπρόσωπης εξέτασης των “Μάξιμου Σαράφη” και “Αικατερίνης Κελέση”.Συγκεκριμένα ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ψήφισαν υπέρ της εξέτασης των δύο προσώπων με την φυσική τους παρουσία, όπως έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο και απο τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Μάλιστα οι βουλευτές του Περισσού ζήτησαν να μην αποκρυφτεί ούτε το πραγματικό όνομα των μαρτύρων. Υπέρ της διατήρησης της κουκούλας ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας ανέφερε πως “ο νόμος για την προστασία είναι για να προστατεύονται μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι απο τους βουλευτές” για να προσθέσει σε άλλο σημείο αφήνοντας αιχμές για την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη πως “έχουμε θεσμική ευθύνη να μην επιτρέπουμε την εργαλειοποίηση απο εισαγγελείς του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα και μετά οι ίδιοι οι εισαγγελείς να επικαλούνται το νόμο”.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιτροπή έφτασαν επιστολές από τους προστατευόμενους μάρτυρες με τις οποίες ζητούν είτε να μην καταθέσουν (Αικ. Κελέση) είτε να καταθέσουν με μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους (Μ. Σαράφης) επικαλούμενοι κίνδυνο της ζωής τους. Επιστολή έστειλε και η κυρία Τουλουπάκη ζητώντας οι καταθέσεις να γίνουν με “κουκούλα”.

Την δυνατότητα της δια ζώσης εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους απο τα μέλη της προανακριτικής επιβεβαιώνει και έγγραφο της υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής.Η αρμόδια υποδιεύθυνση επισημαίνει πως βάσει της νομοθεσίας και της σχετικής ΚΥΑ δύο είναι οι τρόποι λήψης κατάθεσης προστατευόμενων μαρτύρων: με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης χαρακτηριστικών ή με δια ζώσης εξέταση χωρίς “κουκούλες”, “περούκες” ή άλλα διακριτικά.

Τονίζεται δε ότι “η υπηρεσία μας δεν διαθέτει εξοπλισμό για την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων σε δια ζώσης εξέτασή τους, καθώς δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη από τον νόμο”Υπό αυτά τα δεδομένα αναφέρεται πως “σε περίπτωση που επιθυμείτε τη δια ζώσης εξέτασή τους, ως αίθουσα για την διεξαγωγή της εξέτασης προτείνεται αυτή της Υπηρεσίας…”,

Πάντως, οι συντάκτες του εγγράφου εκφράζουν την γνώμη πως θα ήταν προτιμότερη η εξέταση των προσώπων με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών.Χθες Δευτέρα, η προανακριτική αποφάσισε κατά πλειοψηφία την διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ενώ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής που διεξάγει παράλληλη έρευνα, έστειλε επιστολή προς την εισαγγελέα Διαφθοράς – την οποία κοινοποιεί στην προανακριτική – με την οποία κατηγορεί την κυρία Ελένη Τουλουπάκη για απόκρυψη κρίσιμων εγγράφων που αφορούν την αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis και για παραβίαση της έννομης τάξης.

Ο κ.Ζαχαρής καλεί την εισαγγελέα διαφθοράς να αποστείλει άμεσα στον ίδιο και στην Βουλή όλα τα στοιχεία που κρατά στο συρτάρι της.