Δεν ζητάει συγγνώμη ο Μουτζούρης και η κυβέρνηση διακόπτει τις επαφές μαζί του - Έφυγαν τα ΜΑΤ - Free Sunday
Δεν ζητάει συγγνώμη ο Μουτζούρης και η κυβέρνηση διακόπτει τις επαφές μαζί του - Έφυγαν τα ΜΑΤ

Δεν ζητάει συγγνώμη ο Μουτζούρης και η κυβέρνηση διακόπτει τις επαφές μαζί του - Έφυγαν τα ΜΑΤ

Χωρίς τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου καθ. Μουτζούρη θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους των τριών νησιών στα οποία θα κατασκευαστούν κλειστές δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών,  σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση των τελευταίων ημερών και να μην επαναληφθούν τα βίαια επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωναμε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, αλλά η χθεσινή αντιμετώπιση του κ. Μητσοτάκη από τον κ.Μουτζουρη οδήγησε σε αποκλεισμό του.

Σε βιντεο που κυκοφόρησε, ο κ.Μουτζούρης εμφανιζεται την ώρα που συνομιλεί με τον Υπουργό Επικρατείας κ.Γεραπετρίτη  να λέει «να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός» και να συνοδεύει τη φράση αυτή, με την αντίστοιχη κίνηση των χεριών του, η οποία δεν συνάδει με τον θεσμικό του ρόλο ενώ χαρακτηρίζει τις αστυνομικές δυνάμεις "στρατό του Ερντογάν". 

Ο κ.Μουτζούρης έκανε λόγο για προσωπική του συνομιλία για την οποία δεν ζητά συγγνώμη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον χαρακτήρισε γραφικό. 

Κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για χυδαιότητες του κ. Μουτζούρη στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης και σχολίαζαν ότι μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης».

Μιλώντας χθες στον Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε πει ότι ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι είχαν κληθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις κλειστές δομές και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ενώ προανήγγειλε την αποχώρηση μέρους των αστυνομικών δυνάμεων που δέχτηκαν επιθέσεις.

«Θα πρέπει να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις που έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Είναι πρωτοφανείς εικόνες βίας αυτές που βλέπουμε. Προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα. Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση στη Λέσβο και αύριο στην Χίο. Κάποιες από τις αστυνομικές δυνάμεις θα επιστρέψουν στη βάση τους, στην Αθήνα, και κάποιες θα παραμείνουν στα νησιά» προσέθεσε ενώ διαβεβαίωσε ότι «το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα προχωρήσει, ο στόχος μας είναι να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση».

Οι δυναμεις των ΜΑΤ αναχώρησαν, στις 9 σήμερα το πρωί, με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» το οποίο εκτάκτως δρομολογήθηκεαπό το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Με το ίδιο πλοίο μετακινειται και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα, αλλά και τα μηχανήματα του Στρατού που είχαν μεταφερθεί στο νησί το βράδυ της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες στην επιταγμένη έκταση στο Καβακλή, όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης θα κατασκευασθεί νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Νότης  Μηταράκης χαρακτήρισε «δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό τη δυσπιστία των νησιωτών» και ειρηνικές και απολύτως σεβαστές τις αντιδράσεις τους.

«Δυστυχώς», όμως πρόσθεσε, «υπάρχουν μεμονωμένα γεγονότα, τα οποία αμαυρώνουν και την εικόνα των νησιών και δημιουργούν μια αυξητική ένταση, που πρέπει άμεσα εντός των επόμενων ωρών να περιοριστεί». Δήλωσε ακόμη ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση «για να επέλθει ηρεμία στα νησιά».