Δυνάμεις της Frontex στα σύνορα και βοήθεια 700 εκατ. ευρώ από την ΕΕ - Free Sunday
Δυνάμεις της Frontex στα σύνορα και βοήθεια 700 εκατ. ευρώ από την ΕΕ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ στο ελικόπτερο πάνω από τα σύνορα

Δυνάμεις της Frontex στα σύνορα και βοήθεια 700 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της ΕΕ βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης στην Ελλάδα προκειμένου να συνδράμει στην αποκλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία, καθώς χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες οδηγούνται στα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα. 

Η ΕΕ θεωρεί ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανακοίνωσε ότι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή Frontex αναπτύσσει ομάδα ταχείας επέμβασης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Στην αποστολή θα συμμετάσχουν επτά ταχύπλοα, ένα πλοίο επιτήρησης ακτών, ένα αεροπλάνο, δύο ελικόπτερα και δύναμη 100 ατόμων.

Ακόμα, η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πρόγραμμα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της Ελλάδας με 700 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού, και ανέφερε ότι με αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιείται ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να λάβει σκηνές, κουβέρτες και άλλο υλικό για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. 

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά συνιστά ασύμμετρη απειλή, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης» πρόσθεσε.

«Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε: «Υποστηρίζουμε τις ενέργειές σας στα σύνορα. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Η παρουσία μας εδώ είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα στον ελληνικό λαό, στους Ευρωπαίους πολίτες. Η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το διεθνές δίκαιο. Και σας εμπιστευόμαστε […] Θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία και αναμένουμε και από την Άγκυρα να την εφαρμόσει και αυτή. Όσον αφορά τη Συρία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιτευχθεί μια πολιτική λύση και στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς.  

Συμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύντομη συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο για να πετάξουν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 προσγειώθηκαν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου ήταν προγραμματισμένο να επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.