Μητσοτάκης: Ευρεία κινητοποίηση στο Δημόσιο, περιορισμοί στις εκκλησίες - Free Sunday
Μητσοτάκης: Ευρεία κινητοποίηση στο Δημόσιο, περιορισμοί στις εκκλησίες

Μητσοτάκης: Ευρεία κινητοποίηση στο Δημόσιο, περιορισμοί στις εκκλησίες

«Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό διάγγελμά του την Τετάρτη, διευκρινίζοντας πως παρά την πίστη του οφείλει να ακούσει την επιστήμη, η οποία καλεί σε περιορισμούς των συναθροίσεων με στόχο την επιβράδυνση της επιδημίας covid-19.

Διαβεβαίωσε ότι το Δημόσιο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, δοκιμάζοντας όμως νέα εργαλεία όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία από το σπίτι. 

Ακόμα, η κυβέρνηση προχωρά σε 2.000 έκτακτες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, είπε ο πρωθυπουργός.

Πίστη

«Δεν θέλουμε να βλάψουμε τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε. Προσωπικά ένιωσα έντονη την ανάνγκη να επικαλεστώ την πίστη μου. Ως πρωθυπουργός οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες» είπε για τις λειτουργίες σε ναούς.

«Η πίστη αρχίζει συχνά εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών».

Θωράκιση

«Στόχος μας τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τον πρωταρχικό στόχο της προσπάθειας.

«Ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία. Προσθέτουμε κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποιούμε εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Καμιά δομή δεν περισσεύει. Και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν για το κοινό καλό.

Με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις. Οι πρώτοι θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και μετά την κρίση, θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Για τα σχολεία

«Όπως γνωρίζετε, χθες αποφάσισα να κλείσουν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες για 14 μέρες. Ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, η οποία πάντως δεν θέτει σε κίνδυνο την σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά» διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στη Γ’ Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες.

Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι τα παιδιά μας θα βρεθούν με πολύ ελεύθερο χρόνο. Σε αυτά, λοιπόν, απευθύνομαι: Συνεχίστε το διάβασμα, καλές και μικρές παρέες στο σπίτι και όποτε μπορείτε άθληση σε εξωτερικούς χώρους. Είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω. Αποφύγετε χώρους με μεγάλο συνωστισμό, όπου μεταδίδεται ευκολότερα η νόσος. Και προσοχή στους παππούδες και στις γιαγιάδες! Καλύτερα να μείνετε μακριά τους, ειδικά αν έχετε το παραμικρό σύμπτωμα» προειδοποίησε.

Αλλαγές στο Δημόσιο

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως «η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό Kυβέρνησης, Aυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Ενώ το Δημόσιο θα λειτουργεί κανονικά.

Θα δοκιμάσει όμως και νέα εργαλεία, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως. Έτσι, οι υπάλληλοι θα παραμένουν ενεργοί ακόμη κι αν χρειαστεί να λείψουν για λίγο. 

Φροντίζουμε, πάντως, κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες να μην υπολειτουργούν ούτε στιγμή.

Οικονομικά μέτρα

«Η οικονομία θα δεχθεί, προφανώς, ένα πλήγμα, το οποίο ήταν αδύνατον να προβλεφθεί. Γι’ αυτό και πρέπει να περιοριστούν οι συνέπειές του.

Έχει ήδη ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καθοριστικά. Και από σήμερα, θεσπίζουμε ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος της. Το βάρος της, όμως, οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. Θα σταθούμε διπλά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου.

«Ξέρετε, τέλος, ότι μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχω ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες. Θεωρώ δεδομένο ότι αυτό θα γίνει και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει γρήγορα ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.