Τον «δίνουν» ή τον διευκολύνουν; - Free Sunday
Τον «δίνουν» ή τον διευκολύνουν;

Τον «δίνουν» ή τον διευκολύνουν;

Αμηχανία έχει προκαλέσει στα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, η οποία διερευνά το ενδεχόμενο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Τσίπρα, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, να έχει τελέσει αδικήματα κατά την τέλεση των καθηκόντων του, η πλήρης υποβάθμιση της δημοσιότητας που ευλόγως θα είχε η επιτροπή, εξαιτίας των εξελίξεων στην υπόθεση του κορονοϊού.

«Ούτε παραγγελία να είχαν οι προπαγανδιστές κάποιων πλευρών τον ιό» έλεγε σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις το μέλος της Επιτροπής και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, σύμφωνα με τον οποίο η κάλυψη του ιού «σκέπασε τα πάντα», ενώ, με βάση το περιεχόμενο των εξελίξεων, «τώρα θα προκαλούσε σεισμό».

Το μείζον θέμα των τελευταίων εξελίξεων, το οποίο προσπαθούν να αξιολογήσουν στην πλειοψηφία της Επιτροπής, είναι οι καταθέσεις δύο συναδέλφων του κ. Παπαγγελόπουλου στις κυβερνήσεις Τσίπρα.

Πρόκειται για τους δύο κατά τεκμήριο πιο στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, τους κ.κ. Νίκο Παππά, πρώην υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής και νυν τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, και Δημήτρη Τζανακόπουλο, πρώην υπουργό Επικρατείας και νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, οι οποίοι στις καταθέσεις τους κατονόμασαν και οι δύο τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο πρώτος είπε ότι ανέλαβε τη μεσολαβητική πρωτοβουλία για τη διευθέτηση των διαφορών ανάμεσα στον εκδότη Γ. Φιλιππάκη και τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή κατόπιν οδηγίας του κ. Τσίπρα, στον οποίο είχε απευθύνει τη σχετική παράκληση η ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο, την οποία απέδωσε στην επιθυμία της κυβέρνησης να ενημερωθεί αν όντως υπήρχε φάκελος για την υπόθεση Novartis, ήταν σε γνώση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Και όχι μόνο αυτό αλλά ο πρώην υπουργός Επικρατείας είπε ότι η περίφημη δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι το σκάνδαλο Novartis είναι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» ήταν επίσης σε γνώση του τότε πρωθυπουργού.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στο κάδρο τόσο σε ό,τι αφορά την αρχική υπόθεση όσο και σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, το οποίο προκάλεσε η κατάθεση του κ. Μιωνή, ο οποίος σε συμπληρωματικό του υπόμνημα προς την Επιτροπή κατηγόρησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για εκβιασμό.

Ο κ. Τσίπρας μέχρι τώρα δεν συμπεριλαμβανόταν στην έρευνα της Επιτροπής, καθώς, όπως είχε πει ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, δεν υπήρχαν στοιχεία που να τον συνδέουν με τις δραστηριότητες του κ. Παπαγγελόπουλου.

Όμως ο πρώην πρωθυπουργός επανειλημμένα είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί στη λίστα των ερευνωμένων από την προκαταρκτική επιτροπή, προκαλώντας ουσιαστικά τον κ. Μητσοτάκη να τον συμπεριλάβει.

«Ή και οι δύο ή κανένας» έλεγαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Σεπτεμβρίου, όταν είχαν κυκλοφορήσει οι πρώτες διαρροές ότι η πλειοψηφία της Βουλής προσανατολιζόταν στην παραπομπή Παπαγγελόπουλου κι ενώ την προηγούμενη μέρα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε δηλώσει ότι πρέπει να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για να παραπεμφθεί ένας πρώην πρωθυπουργός σε Προανακριτική και αυτές «δεν προκύπτουν μέχρι τώρα».

Είκοσι μέρες αργότερα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση της Προκαταρκτικής, ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει «δυο φορές δειλό» τον κ. Μητσοτάκη, που ήταν απών: «Είναι δυο φορές δειλός, γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει κι εμένα. Άντε και την έστησε, λοιπόν, τη σκευωρία ο Παπαγγελόπουλος. Πώς την έστησε; Μόνος του; Για ποιο προσωπικό όφελος; Εκτός αν θέλετε να αποδείξετε ότι ο Παπαγγελόπουλος είχε προσωπικές διαφορές με τον Γεωργιάδη και τον Λοβέρδο».

Στις 22 Φεβρουαρίου 2020, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στο Tae Kwon Do στην Αθήνα, είχε πει: «Και σας προκαλώ να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους. Να τολμήσετε να οδηγήσετε εμένα σε ειδικό δικαστήριο, αν έχετε τα κότσια».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των κ.κ. Παππά και Τζανακόπουλου, υπάρχουν δύο εναλλακτικές ερμηνείες. Η πρώτη από αυτές προτάσσει ότι οι δύο πρώην υπουργοί αισθάνονται ότι δεν έχουν πλήρη κομματική κάλυψη και προτιμούν να συνδέσουν τις δικές τους δραστηριότητες με τον πρωθυπουργό, για να καταστήσουν σαφές ότι όσα έκαναν δεν ήταν δικές τους πρωτοβουλίες αλλά κυβερνητικές αποφάσεις.

Στην ερμηνεία αυτή συντείνει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να λάβει οποιαδήποτε θέση για την κλήση του κ. Παππά για κατάθεση στην Προκαταρκτική και η πλήρης σιωπή του κ. Τσίπρα στον ισχυρισμό του κ. Παππά ότι αυτός του είπε να αναμειχθεί στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, επειδή ήταν επιθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία διέψευσε κάθε παρέμβαση.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Τζανακόπουλο, η απόφαση του κ. Τσίπρα να μη συμμετάσχουν στις εργασίες της Επιτροπής ο ίδιος και ο κ. Πολάκης, παρά την επιθυμία τους να παραμείνουν και να μην επιτρέψουν τη διενέργεια των εργασιών της, αλλά και η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι καλώς έπραξε η κυβέρνηση στο κλείσιμο των συνόρων, ενώ ο ίδιος είχε καταγγείλει τον πρωθυπουργό ως «Όρμπαν» για την απόφασή του.

Η δεύτερη ερμηνεία της στάσης των δύο πρώην υπουργών είναι ότι είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς εξυπηρετούν την επιδίωξή του να είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Η πολιτική ερμηνεία είναι ότι θέλει μια επανάληψη του 1989, με τον εαυτό του σε ρόλο Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος θα τον διευκολύνει να συσπειρώσει το κόμμα του, το οποίο δείχνει να έχει πολλές αποκλίνουσες τάσεις.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η παράπλευρη ωφέλεια της ανάμειξης Τσίπρα στην υπόθεση θα είναι η εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θεωρούν ότι μετά την εμπλοκή του ονόματος του κ. Τσίπρα θα απαιτήσει την παραπομπή του, καθώς, όπως έχει πει, «θα τους πάει μέχρι το τέλος».

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, αν ο κ. Μητσοτάκης προσθέσει τον κ. Τσίπρα στη λίστα των κατηγορουμένων, θα του δώσει την ευκαιρία που θέλει. Αν δεν τον συμπεριλάβει, θα διαρρήξει τις σχέσεις του με τον κ. Σαμαρά, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνοχή της ΝΔ. Άρα, σε κάθε περίπτωση, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ωφελημένος.