Κορονοϊός: Ο Μητσοτάκης απορρίπτει την πολιτική της Βρετανίας - Free Sunday
Κορονοϊός: Ο Μητσοτάκης απορρίπτει την πολιτική της Βρετανίας

Κορονοϊός: Ο Μητσοτάκης απορρίπτει την πολιτική της Βρετανίας

Στο νέο τηλεοπτικό διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα ανάμεσα στη δημόσια Υγεία και τη σωτηρία της οικονομίας, εν μέσω πανδημίας, και απέρριψε την πολιτική του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο κατηγόρησε χωρίς να τον κατονομάσει ότι «βλέπει τους ανθρώπους ως αριθμούς».

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά» είπε περιγράφοντας τον στόχο της προσπάθειας, ο οποίος ουσιαστικά είναι να μην γονατίσουν τα νοσοκομεία από εισροή περιστατικών.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι 2.000 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται άμεσα αναλαμβάνουν καθήκοντα, και ότι δύο νοσοκομεία, το ΝΙΜΙΤΣ και το ιδιωτικό «Άττικα» στο Θριάσιο πεδίο, προσθέτουν ακόμα 1.900 κρεβάτια στη δυναμικότητα της χώρας, καθώς το επόμενο διάστημα «η απειλή θα γιγαντώνεται».

«Εύχομαι να μην της χρειαστούμε όλες. Είμαστε στην αρχή της μάχης» είπε.

Προειδοποίησε δε ότι θα υπάρξουν και νέα περιοριστικά μέτρα το προσεχές διάστημα, αλλά και βαριές οικονομικές συνέπειες. 

Δεσμεύτηκε για αυτό ότι θα διατεθούν 2 δισ. ευρώ προκειμένου να βοηθηθούν οι δραστηριότητες με προβλήματα στον τζίρο και ότι γίνονται ενέργειες για να αποτραπεί μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων. 

«Μόλις χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%. Όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές.

Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία» ανέφερε.

«Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα βοηθήσουν την ρευστότητα. Αυτή την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις της πανδημίας, ο πρωθυπουργός είπε:

«Στον κόσμο, σήμερα, διαμορφώνονται δύο πολιτικές αλλά και ηθικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας: 

Η πρώτη βλέπει την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί όσα θύματα και αν υπάρξουν στο μεσοδιάστημα.

Είναι η επιλογή των κρατών που αρνούνται τα δυναμικά μέτρα, παρόλο που  κάποια δείχνουν τώρα να το ξανασκέφτονται. Δεν παύουν, όμως, να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς, που θα επιβιώσουν με τον χρόνο και την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

Η δεύτερη αντίληψη θέτει ως προτεραιότητα την υγεία των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί. Αναγνωρίζει ότι η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, ίσως και εφιαλτική.

Όλοι, άλλωστε, μιλούν για συνθήκες πολέμου. Συνεπώς και η οικονομία οφείλει να είναι «οικονομία πολέμου». Αυτό που βιώνουμε δεν είναι «15 μέρες χαλαρών διακοπών» που μόλις τελειώσουν θα επιστρέψουμε όλοι στο πριν, σαν να μην συνέβη τίποτα.

Η θέση, λοιπόν, αυτή συνεπάγεται πολλά και δραστικά μέτρα. Υπολογίζει στην πειθαρχία των πολιτών ώστε να περιοριστεί η πανδημία, που θα έχει θύματα. Όμως, όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν.

Και αυτή ακριβώς είναι η δική μου επιλογή. Συνεπώς, πρώτη μου φροντίδα είναι ο άνθρωπος». 

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε το διάγγελμά του προειδοποιώντας πως «Από την κρίση δεν θα βγούμε αλώβητοι. Όμως πρέπει να βγούμε ισχυρότεροι. Με απώλειες, ναι, στην οικονομία μας. Αλλά, με δύναμη να ξαναφτιάξουμε ό,τι χάθηκε».