Προληπτική γραμμή στήριξης ή «ομόλογο-Corona» στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τον COVID19 - Free Sunday
Προληπτική γραμμή στήριξης ή «ομόλογο-Corona» στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τον COVID19

Προληπτική γραμμή στήριξης ή «ομόλογο-Corona» στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τον COVID19

Τις απαντήσεις της ΕΕ στην επιδημική έξαρση της νόσου COVID-19 συζητούν σήμερα 26 Μαρτίου, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε αποφασιστικά εν όψει των εξελίξεων και να καταπολεμούμε αυτή την κρίση. Πρέπει να κινητοποιήσουμε όλη την ενέργειά μας για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να στηρίξουμε την υγειονομική μας περίθαλψη.», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

Σύμφωνα με την ημερησια διάταξη, οι ηγέτες των 27, θα επικεντρωθούν στις τέσσερις προτεραιότητες που έχουν προσδιοριστεί:

  • περιορισμός της εξάπλωσης του ιού
  • παροχή ιατρικού εξοπλισμού, με ιδιαίτερη έμφαση σε χειρουργικές μάσκες και μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας
  • προώθηση της έρευνας, μεταξύ άλλων της έρευνας για εμβόλιο
  • αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων

Οι Αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων δεσμεύονται εξάλλου να βοηθήσουν τους πολίτες που έχουν αποκλεισθεί σε τρίτες χώρες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν την Τρίτη με τηλεδιάσκεψη προτείνουν στην Σύνοδο τη θεσμοθέτηση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), από όπου κάθε χώρα να μπορεί να αντλεί έως και 2% του ΑΕΠ της από τον Μηχανισμό, με στόχο να βοηθηθούν οι χώρες να ανταπεξέλθουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Όμως χθες, εννέα αρχηγοί κυβερνήσεων, χωρών μελών της 'Ενωσης, ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος Μακρόν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με κοινή τους επιστολή στον κ.Μισέλ τονίζουν την ανάγκη η σύνοδος να αποφασίσει «ένα κοινό χρεόγραφο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε».

Πρόκειται για την τρίτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, σε συνέχεια εκείνων που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 17 Μαρτίου.