Ο Όρμπαν βρήκε ευκαιρία με τον κορωνοϊό, η Ούρσουλα ανησυχεί - Free Sunday
Ο Όρμπαν βρήκε ευκαιρία με τον κορωνοϊό, η Ούρσουλα ανησυχεί

Ο Όρμπαν βρήκε ευκαιρία με τον κορωνοϊό, η Ούρσουλα ανησυχεί

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι «όλα τα έκτακτα μέτρα» που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού θα πρέπει να βρίσκονται εντός των ορίων του αναγκαίου και να είναι αυστηρά αναλογικά.

Σε ανακοίνωσή της μια μέρα αφότου το ουγγρικό κοινοβούλιο χορήγησε απεριόριστες εξουσίες στον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποιεί ότι «η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», την στιγμή που ο ουγγρικός νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης έως 5 ετών για διασπορά «ψευδών ειδήσεων».

«Είναι θεμελιώδους σημασίας τα έκτακτα μέτρα να μην λειτουργούν εις βάρος των θεμελιωδών αρχών και αξιών μας... Οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να βρίσκονται εντός των ορίων του αναγκαίου και να είναι αυστηρά αναλογικά. Δεν μπορούν να διαρκούν επ΄αόριστον...οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα μέτρα αυτά υπόκεινται σε συστηματικό έλεγχο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν έλαβε χθες το πράσινο φως του κοινοβουλίου για να αναλάβει ριζικά ενισχυμένες υπερεξουσίες στο πλαίσιο της επ΄αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 και την οποία η ουγγρική αντιπολίτευση θεωρεί «δυσανάλογη».

Τόσο στην Ουγγαρία όσο και στο εξωτερικό, θεωρείται ότι το νέο καθεστώς αποτελεί εργαλείο για την ενίσχυση του ελέγχου εκ μέρους της εθνικιστικής/υπερσυντηρητικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιδημία.

Οι νέες εξουσίες του επιτρέπουν στον Βίκτορ Ορμπάν να παρατείνει επ΄αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς την σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο του έκτακτου καθεστώτος, η κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων, υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις» στην Ουγγαρία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε ότι μία «επ΄αόριστον και ανεξέλεγκτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να εγγυηθεί τον σεβασμό των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας».

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης πάντως διαβεβαίωσε ότι «το 72% των Ούγγρων στηρίζει» το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι οι επικρίσεις στρέφονται κατά «φανταστικών δαιμόνων».

Και ο ίδιος ο Ορμπάν απάντησε απευθυνόμενος στην Ευρώπη: «Το είπα ξεκάθαρα στους ευρωπαίους κλαψιάρηδες ότι δεν έχω χρόνο να συζητήσω νομικά θέματα, συναρπαστικά χωρίς αμφιβολία, αλλά θεωρητικά, όταν πρέπει να σωθούν ζωές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ