Το «θετικό νούμερο» κάνει δύσκολη την αντιπολίτευση - Free Sunday
Το «θετικό νούμερο» κάνει δύσκολη την αντιπολίτευση

Το «θετικό νούμερο» κάνει δύσκολη την αντιπολίτευση

Σε στρατηγικό αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως προκύπτει από μία και μόνο φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του προχθές στη Βουλή.

«Η χώρα μας βρίσκεται σχετικά σε θετικό νούμερο» είπε ο κ. Τσίπρας στην παραδοχή μιας αλήθειας η οποία δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζεται περίπου ως case study σε μια περίοδο που άλλες χώρες βλέπουν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των θυμάτων από τον κορονοϊό.

Σε αυτή την κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια προσπάθησε να μεταθέσει τη συζήτηση για μετά, στη λογική «θα λογαριαστούμε μετά», που εξήγγειλε πρώτος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, και από την άλλη προσπάθησε να βρει ακροατήριο σε διάφορους κλάδους, οι οποίοι δικαίως ή αδίκως είχαν παράπονα για τη διαχείρισή τους από την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κύρια διαφοροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε θέματα ύφους άσκησης της εξουσίας και όχι περιεχομένου. Για παράδειγμα, σε τρεις περιπτώσεις επέμεινε ότι η πρωτοβουλία έπρεπε να είναι κρατική, και μάλιστα συγκρουσιακή, και όχι με συναινετικές πολιτικές, που επιδίωκε η κυβέρνηση.

Η πρώτη από αυτές ήταν με την Εκκλησία, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε ότι την απόφαση για το κλείσιμο ή όχι των ναών έπρεπε να την πάρει η κυβέρνηση και όχι η Ιερά Σύνοδος, χωρίς ο ίδιος να παίρνει σαφή θέση αν θα έπρεπε να κλείσουν. Ο Μητσοτάκης αποφάσισε να διακοπούν οι λειτουργίες, όταν δεν το έκανε η Ιεραρχία.

Η δεύτερη ήταν όταν πρότεινε οι ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών να μην ενοικιάζονται αλλά να επιτάσσονται, δημιουργώντας θέμα με το κόστος ενοικίασης, καθώς θεώρησε ότι τα 1.600 ευρώ την ημέρα είναι πολλά, αν και απέφυγε να απαντήσει στο ότι στο κόστος των 1.600 ευρώ ήταν και το μισθολογικό κόστος του προσωπικού που θα απασχολούνταν. Λίγο αργότερα διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας παραχωρούσαν χωρίς αντίτιμο τις μονάδες τους.

Η τρίτη περίπτωση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση Μητσοτάκη προς τους βουλευτές και υπουργούς του να καταθέσουν τον μισό μισθό τους επί δύο μήνες, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπου εισηγήθηκε η κατάθεση να γίνει υποχρεωτικά με απόφαση της Βουλής και όχι με προσωπική πρωτοβουλία των βουλευτών. Έτσι, οι της ΝΔ κατέθεσαν τον μισό μισθό τους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οχυρώθηκαν πίσω από τον μη υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν το έκαναν, ενώ ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» κατηγόρησε τον υπουργό Ανάπτυξης γιατί η κατάθεση έγινε με έμβασμα…

Σε τρεις περιπτώσεις, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να προτιμά ως λογική την ισοπέδωση του ατόμου και της πρωτοβουλίας του, που στις δύο –τουλάχιστον– περιπτώσεις είχε αποτελέσματα κάτω από την ισχύ του κράτους.

 

Πείθοντας τους πικραμένους

Μια άλλη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η οικειοποίηση ακροατηρίων που για διάφορους λόγους δυσαρεστήθηκαν από την κυβέρνηση.

Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση ήταν αυτή του επιδόματος των επιστημόνων, για το οποίο ο κ. Τσίπρας επέμεινε να είναι 800 ευρώ, όπως σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Στα ζωτικά προβλήματα των πιο χαρακτηριστικών εκπροσώπων της, των ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων, απαντάει με τα ψίχουλα των 300 ευρώ τον μήνα, και μάλιστα με τρόπο εξευτελιστικό» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τηλεδιάσκεψη με τα προεδρεία των δικηγορικών συλλόγων.

Παράλληλα, επιδίωξε να ροκανίσει το πλεονέκτημα που κέρδισε η κυβέρνηση στην αποτελεσματικότητα για τη διαχείριση της κρίσης, αναδεικνύοντας δευτερεύουσες πτυχές που γκριζάρουν τις ζώνες των επιτυχιών Μητσοτάκη.

Η βουλευτής Δώρα Αυγέρη προέβαλε το ότι ανώνυμοι γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρήθηκαν κρατώντας ένα πλακάτ το οποίο έγραφε «Δεν είμαστε ζητιάνοι» και απαιτώντας μάσκες, ενώ άλλοι βουλευτές ανέδειξαν ότι ανώνυμοι στρατιώτες της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα με επιστολή τους διαμαρτυρήθηκαν διότι, ενώ οι ίδιοι έμεναν «εδώ και μια βδομάδα μέσα στο στρατόπεδο της 1ης Στρατιάς Λάρισας, τα στελέχη μπαινοβγαίνουν συνεχώς, αυξάνοντας τον κίνδυνο». Από την άλλη, πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων Τσίπρα είπε ότι του κατήγγειλαν πως κάποιος είχε μείνει εγκλωβισμένος στο σπίτι του επειδή είχε χαλάσει το κινητό του και δεν μπορούσε να στείλει sms.

 

Οι ιεραπόστολοι του ΕΣΥ και των δημοσίων δαπανών

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το ΕΣΥ τούς προσφέρει ένα ακροατήριο που ενδιαφέρεται για τα ζητήματα, με αποτέλεσμα να το έχουν μετατρέψει σε βασική πολιτική τους ατζέντα ακόμη και στελέχη που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, όπως η κ. Γεροβασίλη, και συγχρόνως καταγγέλλουν την εγκατάλειψη του ΕΣΥ.

Στην ίδια ατζέντα έχουν εντάξει και την αύξηση των δημοσίων δαπανών, παρ’ ότι δεν συμφωνούν στους αριθμούς: «Ήδη η Γερμανία προχωρά σε δαπάνες 15%. Ισπανία και Ιταλία 20%. Γαλλία 12%» είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά όταν στο βήμα, λίγο αργότερα, ανέβηκε ο τομεάρχης Οικονομίας, Νίκος Παππάς, τα ποσά είχαν αυξηθεί. «Οι παρεμβάσεις που έχουν παρουσιαστεί από ελληνικής πλευράς ανέρχονται στο 3,5% του ΑΕΠ, όταν στη Γερμανία φτάνουν στο 51% του ΑΕΠ, στη Γαλλία στο 22,9%, στην Ιταλία στο 21,2%, στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 17,9%, στη Δανία και στις ΗΠΑ στο 12,2%» είπε ο κ. Παππάς.

Αντίθετα, στην Κουμουνδούρου δεν δείχνουν να θεωρούν ότι μπορούν να έχουν ακροατήριο στην παραγωγή. O κ. Τσίπρας αφιέρωσε μικρό μέρος της ομιλίας του στη Βουλή και ζήτησε χωρίς καμία διευκρίνιση «μεγάλο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας».

Την εξειδίκευση της αναφοράς ανέλαβε, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που παράγουν υγειονομικό υλικό, ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση «αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ και η Αναπτυξιακή Τράπεζα».

Όμως, παρά την επιμονή για στήριξη των επιχειρήσεων, όταν υπάρχουν μέτρα που στηρίζουν επιχειρήσεις, όπως τα 11 εκατ. ευρώ για τα μέσα ενημέρωσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν διαπλοκή στη διαχείριση και παράλληλα καταγγέλλουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και να διαλύσουν την αγορά εργασίας με πρόσχημα την πανδημία.

Σε αυτά περιλαμβάνουν και τη μετάθεση της καταβολής της δεύτερης δόσης για τις τηλεοπτικές συχνότητες, την οποία είχε μεταθέσει από το 2017 στο 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνο που δεν έχει γίνει σαφές είναι αν οι ακραίες και απειλητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησαν πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου είχαν απήχηση.

Προς το παρόν τουλάχιστον, το συγκεκριμένο λεξιλόγιο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε με υπόμνηση στον Γεώργιο Καραϊσκάκη, δείχνει να αποσύρθηκε.