Το #μένουμε σπίτι μειώνει δραστικά κλοπές και διαρρήξεις - Free Sunday
Το #μένουμε σπίτι μειώνει δραστικά κλοπές και διαρρήξεις
Μία σύλληψη

Το #μένουμε σπίτι μειώνει δραστικά κλοπές και διαρρήξεις

Στις 9 Απριλίου το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε οκτώ δελτία Τύπου. Από αυτά, τα δύο είχαν να κάνουν με τους ελέγχους για τον κορονοϊό. Από τα υπόλοιπα έξι, τρία αφορούσαν κλοπές, δύο ναρκωτικά και ένα παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Για την ακρίβεια, εναπόθεταν ανεξέλεγκτα μπάζα από κατεδαφίσεις κτιρίων.

Γενική εντύπωση είναι ότι καταγράφεται μια μείωση της εγκληματικότητας, η οποία αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η αστυνομία. Στα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον Μάρτιο του 2020 αποτυπώνεται και επιβεβαιώνεται με αριθμούς αυτή η μείωση.

Τον Μάρτιο του 2019 είχαν καταγραφεί 395 ληστείες, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 13 την ημέρα, δηλαδή μία ανά δύο ώρες. Τον αντίστοιχο μήνα του 2020 καταγράφηκαν 244 ληστείες, δηλαδή περίπου 10 την ημέρα, άρα μία ανά τρεις ώρες. Στατιστικά, η μείωση των 151 ληστειών αντιστοιχεί στο 38,23%, αλλά δεν είναι ισόρροπη σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα γίνονταν τέσσερις λιγότερες κάθε μέρα (από 311 μειώθηκαν σε 191), αλλά στη Θεσσαλονίκη η μείωση άγγιξε το 50%, καθώς, από τις 54 κάθε μέρα του 2019, γίνονταν 28 το 2020.

Σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, στη μείωση των ληστειών συνετέλεσε το κλείσιμο των καταστημάτων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, το οποίο στέρησε από τους… ενδιαφερόμενους έναν μεγάλο αριθμό στόχων.

Όμως αντίστοιχη μείωση είχε καταγραφεί και στο πρώτο δίμηνο του 2020, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που είχε ανακοινώσει η αστυνομία και σύμφωνα με τα οποία η μείωση ήταν 33% στο σύνολο της χώρας (546 έναντι 819) και σχεδόν 40% στην Αττική (399 από 663).

Ουσιαστικά, η πανδημία δεν επηρέασε επιπλέον τη μείωση των δεικτών στις ληστείες, γιατί πρόσθεσε μια νέα κατηγορία: τις ληστείες σε καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά παρά τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης (περίπτερα, βενζινάδικα και φαρμακεία), οι οποίες δεν γίνονται με όπλα αλλά με την απειλή μαχαιριών, κατσαβιδιών και «ό,τι άλλο βρίσκουν», όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

 

Στόχος τα σούπερ μάρκετ

Τα όπλα παρέμειναν σε χρήση για τις ληστείες των σούπερ μάρκετ, τα οποία έγιναν κεντρικός στόχος. Μόλις την πρώτη ημέρα του κλεισίματος της αγοράς, στις 18 Μαρτίου, και εν μέσω της γενικής εντύπωσης ότι τα σούπερ μάρκετ κάνουν «εισπράξεις παραμονών Χριστουγέννων», κατά τη διάρκεια ληστείας σε σούπερ μάρκετ στην Κηφισιά τραυματίστηκαν δύο πελάτες, ενώ ληστεία σε σούπερ μάρκετ στις Συκιές της Θεσσαλονίκης έγινε από δύο δράστες που φορούσαν χειρουργικές μάσκες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η στοχοποίηση των σούπερ μάρκετ έφερε αλλαγές στον σχεδιασμό της αστυνόμευσης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, οι οποίες δείχνουν προς το παρόν να αντιμετώπισαν το θέμα, όμως ληστείες σούπερ μάρκετ έγιναν και στην επαρχία, όπως αυτή σε σούπερ μάρκετ στην παραλία Αυλίδας στην Εύβοια το βράδυ του Σαββάτου 21 Μαρτίου.

Πάντως μία από τις ληστείες στην Αττική, η οποία επίσης είχε γίνει με τη χρήση χειρουργικής μάσκας, εξιχνιάστηκε και έγινε και μία σύλληψη.

Ο τομέας στον οποίο είχε καθοριστική σημασία η πανδημία και το #μένουμε σπίτι ήταν αυτός των κλοπών και των διαρρήξεων, καθώς, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2020 η μείωση ήταν πολύ μικρή (1,22% στην επικράτεια και σχεδόν 4% στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη είχε αύξηση 3%), τον Μάρτιο η παραμονή στο σπίτι προκάλεσε μείωση πάνω από 40% στην Αττική, σχεδόν 39% στη Θεσσαλονίκη και 37% πανελλαδικά.

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στις κλοπές τροχοφόρων, καθώς τον Μάρτιο του 2020 η αριθμητική μείωση (602 λιγότερες σε όλη τη χώρα) ήταν μεγαλύτερη από τις 496 που ήταν η μείωση στο σύνολο του πρώτου διμήνου της χρονιάς, παρά το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη είχε καταγραφεί αύξηση 12,5%.

Συνολικά, δηλαδή, παρά τις θετικές εξελίξεις στη μείωση της εγκληματικότητας πανελλαδικά, καταγράφεται ένα έλλειμμα στη Θεσσαλονίκη, όπου το πρώτο τρίμηνο οι κλοπές τροχοφόρων σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη από 5%, ενώ στο πρώτο δίμηνο είχαν παρουσιάσει αύξηση και οι κλοπές, κατά 3%, και μικρότερη ήταν η μείωση και στις ληστείες.

 

Φυλακές

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον Μάρτιο έγιναν 639 έρευνες στις φυλακές όλης της χώρας –περίπου μία κάθε ώρα του μήνα– και κατασχέθηκαν πάνω από 750 γραμμάρια κάνναβης, 8 γραμμάρια ηρωίνης, 34 ναρκωτικά χάπια, πάνω από 50 μαχαίρια και αυτοσχέδια σουβλιά, 85 κινητά και 43 λίτρα αυτοσχέδιου αλκοόλ, ενώ τα περισσότερα ευρήματα ήταν στις φυλακές Κορυδαλλού, Χανίων και Ναυπλίου.

Μάλιστα, στην έρευνα στις φυλακές Χανίων βρέθηκαν δύο τράπουλες και αυτοσχέδιες μάρκες πονταρίσματος, που παραπέμπουν σε χαρτοπαιξία, όπως είχε συμβεί και στον Κορυδαλλό, όπου η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής τον Φεβρουάριο είχε πει ότι λειτουργούσε καζίνο.

Πάντως, οι περιορισμοί στο επισκεπτήριο και στις άδειες δεν δημιούργησαν σοβαρά ζητήματα τάξης μέσα στις φυλακές, όπως δημιουργήθηκαν στις φυλακές των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών όταν ελήφθησαν οι αντίστοιχες αποφάσεις. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι εξεγέρσεις ήταν τέτοιας έντασης που καταγράφηκαν και ανθρώπινες απώλειες.

Η μοναδική περίπτωση έντασης καταγράφηκε στη γυναικεία φυλακή του Ελαιώνα, στις 9 Απριλίου, όταν μια κρατούμενη έχασε τη ζωή της και οι συγκρατούμενές της υποστήριξαν ότι είχε προσβληθεί από κορονοϊό που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως.

Σε δήλωση που έκανε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, ο οποίος είναι επικεφαλής των βουλευτών του κόμματος στην Προκαταρκτική για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αναρωτήθηκε «θανάτους περιμένει η κυβέρνηση στις φυλακές για να δράσει;».

Μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Λάππας σε άρθρο του είχε θέσει το θέμα των αποφυλακίσεων, ώστε να μειωθεί ο συγχρωτισμός των φυλακισμένων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στις φυλακές δοκιμάζει τη μέθοδο της «ανοσίας της αγέλης». «Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι στις φυλακές θα δοκιμαστεί η “ανοσία της αγέλης”, με παντελή αδιαφορία για την υγεία και τις ζωές κρατουμένων και φυλάκων τους» ανέφερε ο κ. Λάππας, ενώ ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης είπε ότι «απαίτηση και ανάγκη είναι η άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών και μάλιστα ΤΩΡΑ, πριν να είναι αργά».

Είχε προηγηθεί, στις 26 Μαρτίου, ερώτηση 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ρωτούσαν τον υπουργό Δικαιοσύνης τι μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορονοϊού στα καταστήματα κράτησης και στις φυλακές, αλλά θέμα αποσυμφόρησης, δηλαδή αποφυλακίσεων, δεν έθεταν.