Τουρκικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αθήνα καταδικάζει - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

Τουρκικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αθήνα καταδικάζει
Το Yavuz επέστρεψε στην κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αθήνα καταδικάζει

Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να μην εμμένει σε παραβατικές συμπεριφορές καλεί την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του και καταδικάζει την εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz βρίσκεται ήδη σε κυπριακά νερά, όπως συμβαίνει και με σεισμογραφικό Oruç Reis επίσης στα δυτικά της κυπριακής ΑΟΖ, κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διά μέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες», σημειώνει η ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται: «Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή».

Και καταλήγει η ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών: «Υπενθυμίζουμε ότι η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά».