Νίκη χωρίς θριαμβολογίες και σκελετοί στις ντουλάπες - Free Sunday
Νίκη χωρίς θριαμβολογίες και σκελετοί στις ντουλάπες
Ο κ.Τσίπρας ελεγε στην τελευταία προεκλογικλη του ομιλία_Πρώτα οη ζωή μας_Αμέσως μετά ήταν δυο πρώην υπουργοί εργασίας, ο Π.Σκουρλέτης και η Εφη Αχτσιόγλου

Νίκη χωρίς θριαμβολογίες και σκελετοί στις ντουλάπες

Χαμηλότερους του αναμενομένου τόνους σε ό,τι αφορά την κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη δικαίωση που είχε η κριτική του στην ανάθεση της κατάρτισης των επιστημόνων σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης (ΚΕΚ) με το voucher των 600 ευρώ.

Οι δηλώσεις του προέδρου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που παρενέβησαν στο θέμα απείχαν από τις θριαμβολογίες, δεν ανέφεραν σχεδόν καθόλου ότι υπήρχε δικαίωση της θέσης του κόμματος και είχαν ως μοναδικό στόχο να εμπλέξουν στην υπόθεση, που χαρακτήρισαν «σκάνδαλο», τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο πιέζουν να απομακρύνει τον υπουργό Εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την υπόθεση «ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη» και επέμεινε ότι θα καταθέτει την ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή κάθε φορά που δεν θα απαντά ο κ. Μητσοτάκης.

Όμως ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε κάποιο άλλο από τα στελέχη του κόμματος που είχαν διατελέσει υπουργοί Εργασίας τοποθετήθηκαν στο τμήμα εκείνο της πρωθυπουργικής απόφασης την οποία ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης και αφορούσε την «έρευνα». Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, της πρωθυπουργικής απόφασης για κατάργηση της ανάθεσης στα ΚΕΚ είχε προηγηθεί έρευνα και ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή για αξιολόγηση των ΚΕΚ.

Το κατά Κατρούγκαλο πάρτι

Μια πρώτη ερμηνεία για τη στάση αυτή δίνει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη, την επομένη της απόφασης Μητσοτάκη, στον Status 107.7 της Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για πάρτι που πάντα γινόταν στα ΚΕΚ και αναφέρθηκε σε «προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ» να το αποφύγει, χωρίς να λέει πώς ολοκληρώθηκε αυτή η προσπάθεια.

«Είχαμε προσπαθήσει να βάλουμε κάποια κριτήρια, ήταν από τα πράγματα που γινόταν πάρτι πάντοτε, γιατί, κακά τα ψέματα, το κριτήριο των κυβερνήσεων πολλές φορές –εμείς προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε– ήταν ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στο ΕΣΠΑ, να πάνε, χωρίς να εξετάζουμε ούτε την ποιότητα ούτε το αποτέλεσμα της κατάρτισης» ανέφερε.

Την ίδια περίπου ώρα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υπουργός Εργασίας έδινε μια λίστα με αναθέσεις κατάρτισης που είχε κάνει στα ίδια ΚΕΚ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Βρούτση, οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαθέσει με την ίδια διαδικασία ανάθεσης προγράμματα περίπου 200 εκατ. ευρώ στα ΚΕΚ.

Από τα προγράμματα αυτά, όμως, κανένα δεν είχε την υπογραφή του κ. Κατρούγκαλου, αλλά είχαν τις υπογραφές του προκατόχου του και της διαδόχου του στο υπουργείο, δηλαδή του νυν γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, και της κ. Έφης Αχτσιόγλου.

Ο κ. Σκουρλέτης απάντησε στην παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή, κύριο θέμα της οποίας, όμως, ήταν τα ελλείμματα στα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα οποία διαπίστωσε στα μεταλλεία της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

«Όχι, το πρόβλημα δεν είναι η κατάρτιση. Η κατάρτιση υπήρχε στην Ελλάδα, υπάρχουν τα κέντρα διά βίου μάθησης, γίνεται σε όλη την Ευρώπη, είναι ένας τρόπος για να αξιοποιούνται κάποια χρήματα από το ΕΣΠΑ» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια διατύπωση που μάλλον επιβεβαίωσε την οπτική του κ. Κατρούγκαλου.

Από την πλευρά της, η κ. Αχτσιόγλου άφησε αναπάντητο το συγκεκριμένο τμήμα των αναθέσεων και στη δική της δήλωση επέμεινε στην προσπάθεια για διασύνδεση του voucher με τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου.

«Γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος-σκάνδαλο ή ήταν δική του πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε εν αγνοία του πολιτικού του προϊσταμένου;» διερωτήθηκε στη δήλωσή της η κ. Αχτσιόγλου, υπογράφοντας με την ιδιότητα «βουλεύτρια Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο μόνος ο οποίος υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε τα ΚΕΚ έδειξε να είναι ο Νίκος Παππάς, αν και δεν αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι αναθέσεις, αλλά στη διαδικασία των προσλήψεων των εκπαιδευτών και των αμοιβών των καταρτιζομένων.

«Εμείς θεσπίσαμε πλαίσιο με πιστοποίηση για τα κέντρα και ελάχιστο αριθμό εργαζομένων. Σχεδιάσαμε προγράμματα με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που το 75% της αμοιβής στα ΚΕΚ και το 25% στον δικαιούχο το έκανε 65% στον δικαιούχο και 35% στα ΚΕΚ» είπε ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Οικονομίας, επιβεβαιώνοντας τον κ. Βρούτση ότι πρόκειται για ΚΕΚ που είχαν πιστοποιηθεί με το πλαίσιο ΣΥΡΙΖΑ.

FS538 ΣΥΡΙΖΑ Οι αναθέσεις Σκουρλέτη Αχτσιόγλου

Η εσωκομματική κατάρτιση

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τη στάση του κόμματος τη συνέδεαν με την υψηλή αποδοχή την οποία απολαμβάνει η κυβέρνηση σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τους χειρισμούς της στα ζητήματα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στόχος είναι να φθαρεί η εικόνα του Μητσοτάκη, η οποία είναι πολύ καλύτερη στην κοινωνία από αυτήν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μια μετωπική σύγκρουση για ένα θέμα διαφθοράς πιθανόν να οδηγούσε σε υποβάθμιση του θέματος στο γενικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί.

Μια άλλη εκδοχή συνδέει τη στάση και με το γεγονός της απόφασης της κυβέρνησης να ανασύρει από την ντουλάπα τους σκελετούς των ΚΕΚ, καθώς αυτοί τους οποίους ενέπλεξε ο κ. Βρούτσης στη διαχείριση των κονδυλίων είναι δύο στελέχη απέναντι στα οποία ο κ. Τσίπρας είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός.

Από τη μια ο κ. Σκουρλέτης ήταν ο βασικός μοχλός της καθυστέρησης στα σχέδια του κ. Τσίπρα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμία του προέδρου εφέρετο να είναι η αντικατάστασή του στη θέση του γραμματέα, την οποία λέγεται ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς.

Από την άλλη, η κ. Αχτσιόγλου έχει ανέβει πολλά σκαλιά στην κομματική ιεραρχία και είναι ίσως το πιο προβεβλημένο όνομα της επόμενης μετά τον κ. Τσίπρα ηλικιακής γενιάς, από την οποία, όπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος, θα προέρχεται ο διάδοχος του νυν αρχηγού, όποτε τεθεί τέτοιο θέμα.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς έχει εμπλακεί στην υπόθεση Μιωνή, η οποία ερευνάται από την προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής και είναι το πρόσωπο το οποίο συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον ερευνώμενο πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση, μια μετωπική σύγκρουση με τον κ. Μητσοτάκη, με παράλληλη αμφισβήτηση της εντιμότητάς του, θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και ευκαιρία για την κήρυξη εκλογών, οι οποίες μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 θα γίνουν με λίστα.

Και τη λίστα καθορίζει ο αρχηγός, ο οποίος έχει επιλέξει να δώσει στην υπόθεση ΚΕΚ χαρακτήρα σκανδάλου, αν και από τη δήλωσή του προκύπτει η ανησυχία ότι με την ανάκληση θα ξεχαστεί το «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους», όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε, καθώς φαίνεται, την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για να στήσει δουλειές εκατομμυρίων. Η απόσυρση μετά την κατακραυγή, ωστόσο, δεν λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ» είπε ο κ. Τσίπρας.