Συσπείρωση μέσω εκλογικής απειλής… - Free Sunday
Συσπείρωση μέσω εκλογικής απειλής…

Συσπείρωση μέσω εκλογικής απειλής…

Σε μια νέα προσπάθεια συσπείρωσης του κόμματός του, το οποίο εμφανίζει πολλές εσωτερικές διαφοροποιήσεις και δυσαρέσκειες, αποδύεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σείει ξανά στο εσωτερικό του ακροατήριο την απειλή των εκλογών.

Η διαφορά με την προηγούμενη επίκληση των εκλογών, τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι ότι σε εκείνη την ερμηνεία του μηνύματος Μητσοτάκη οι εκλογές ήταν επιθυμία του πρωθυπουργού, ενώ στην τωρινή είναι η κατάληξη της αποτυχίας του να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση της πανδημίας.

«Με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές, όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το δικαιολογήσει» είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, του σχήματος, δηλαδή, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις επόμενες κάλπες και στο οποίο συμμετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι πρώην Πασόκοι.

Το σενάριο αυτή τη φορά είναι καλύτερα δουλεμένο, διότι δεν εμφανίζει τις εκλογές ως επιλογή Μητσοτάκη, αλλά υποχρεωτική κατάληξη της αποτυχίας του σχεδίου του.

«Αυτό το σχέδιο θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στην αγορά. Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι ένα φυσικό φαινόμενο».

Όμως λίγες ώρες νωρίτερα, αμέσως μετά το μήνυμα Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ του είχε καταλογίσει φλυαρία και προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στους πολίτες, προεξοφλώντας ουσιαστικά αποτυχία, αλλά χωρίς σχέδιο.

«Επιμένει, με δυο λόγια, να αγνοεί την πρώτιστη ευθύνη της πολιτείας, δείχνοντας με το δάχτυλο τους πολίτες για την ατομική ευθύνη» έλεγε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που δεν θα βιώσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά, αν δεν συμβεί αυτό, μοναδικός υπεύθυνος θα είναι ο Μητσοτάκης, που δεν υιοθέτησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να προωθήσει τα συμφέροντα μιας μικρής ελίτ και γι’ αυτό θα συρθεί σε εκλογές.

Το νέο αυτό πλαίσιο συνοδεύτηκε από ανάδειξη στα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης της άποψης του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κυρανάκη, ο οποίος κέρδισε τη συριζαϊκή προβολή όταν μιλώντας στο Kontra Channel είπε ότι «αν οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και χρειαστεί ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, θα ήταν δημοκρατικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή».

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση σε μία μόνο μέρα

Αμέσως μετά, μέσα σε μόλις μία μέρα, ακολούθησε ένας καταιγισμός παρεμβάσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, σε μια κινητικότητα που περισσότερο έμοιαζε προεκλογική παρά της καραντίνας.

Ο τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης, υιοθέτησε την άποψη των συνδικαλιστών να μην ανοίξουν τα σχολεία, κάνοντας λόγο για αχρείαστο ρίσκο.

Η τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου υποσχέθηκε στους τουριστικούς φορείς της Πιερίας μεγάλο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού σε συνδυασμό με ένεση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στόχευση στα Βαλκάνια.

Ο τομεάρχης Οικονομίας, Νίκος Παππάς, ζήτησε από την κυβέρνηση να απεμπλακεί από τις προτάσεις του ΣΕΒ και να υιοθετήσει τις προτάσεις του προέδρου της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου, και του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργου Καββαθά.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, κατήγγειλε τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και η βουλευτής Πέτη Πέρκα τη διοίκηση της ΔΕΗ, ενώ το «σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας» έθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός όταν δεν πρόλαβε να πάει στη Βουλή εγκαίρως για να ψηφίσει για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όμως η πιο ενδιαφέρουσα παρέμβαση ήταν του τομεάρχη Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έθεσε μια σειρά ερωτημάτων στον διάδοχό του, Χρήστο Σταϊκούρα, ανάμεσα στα οποία εξέφραζε και τη διαπίστωση ότι η ΝΔ αρνείται τη στήριξη σε «εργασία και επιχειρήσεις».

«Πώς θα ανοίξουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όταν ήδη πνίγονται στα χρέη; Πώς θα αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τις μεγάλες, όταν αδυνατούν να εξοφλήσουν εργαζόμενους και προμηθευτές;» αναρωτιόταν ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος είδε την καταστροφή να έρχεται πριν καν ο Μητσοτάκης εφαρμόσει το σχέδιο που κατήγγειλε ο Τσίπρας.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο, η ανάρτηση του υποψήφιου βουλευτή Αχαΐας του κόμματος, Ηλία Γρηγόρη, με την υβριστική λέξη για τον πρωθυπουργό, δείχνει απλώς να εκλαϊκεύει το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η «οικειοθελής» παραίτησή του από το κόμμα αμέσως μετά δείχνει τις διαφορετικές απόψεις που προσπαθεί να συγκεράσει ο κ. Τσίπρας.

«Η πραγματικότητα είναι πως πλέον στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υπάρχουν άνθρωποι που συστηματικά επεκτείνουν μέσα στο κόμμα την προσπάθεια του Μητσοτάκη να στοχοποιεί και να ενοχοποιεί ανθρώπους, αλλά κυρίως να δολοφονεί χαρακτήρες» έγραψε ο Κώστας Βαξεβάνης στο «Documento» μετά την ανακοίνωση της ΝΔ που ζητούσε την αποπομπή Πολάκη και Κυρίτση, διότι εμφανίστηκαν αντίθετοι στη διαγραφή, όπως χαρακτήρισαν την απομάκρυνση του κ. Γρηγόρη από το κόμμα.

Ο κ. Βαξεβάνης συμπεριλάμβανε και τα μέσα ενημέρωσης, και κυρίως τα κανάλια, στην προσπάθεια στοχοποίησης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια ώρα στον επίσης φιλικό στον ΣΥΡΙΖΑ FM Voice «άγνωστος» τις σχολιαστής κατηγορούσε τον Νίκο Παππά ότι δεν τα κατάφερε με τη διαχείριση των καναλιών.

«Με 5 εκατ. ανά κανάλι, κάνεις τρεις φορές εκλογές κι έχεις και ρέστα! Έτσι, για να μαθαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πώς γίνεται η δουλειά, αλλά και ο Ν. Παππάς, που ούτε άδειες δεν κατάφερε να δώσει με την πρώτη» έγραφε ο OLAFιος, ψευδώνυμο που παραπέμπει στην υπηρεσία της Ε.Ε. που κάνει τους ελέγχους διαφθοράς.

Προφανώς τέτοιες διαφοροποιήσεις με τέτοιους υπαινιγμούς κάνουν δύσκολο το ενιαίο κόμμα, εκτός αν υπάρξει το ακόμη μεγαλύτερο διακύβευμα. Και τέτοιο είναι μονάχα οι κάλπες και ο στόχος να αναζητηθούν «οι προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας», όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

Ήταν μια ακόμη προσπάθεια τόνωσης του ηθικού του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, που δεν εμφανίζεται ικανοποιημένο από τα δημοσκοπικά ποσοστά. Διότι εταίροι για τέτοιες προγραμματικές συγκλίσεις έξω από το κόμμα δεν φαίνονται πολλοί διαθέσιμοι, ενώ μέσα στο κόμμα οι προγραμματικές συγκλίσεις δείχνουν ακόμη πιο δύσκολες.