Τιμή για τα θύματα της Marfin δέκα χρόνια μετά - Free Sunday
Τιμή για τα θύματα της Marfin δέκα χρόνια μετά

Τιμή για τα θύματα της Marfin δέκα χρόνια μετά

Την απόφαση της κυβέρνησης να τιμήσει τις επόμενες ημέρες τη μνήμη των τριών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά στο κτήριο της MARFIN στην οδό Σταδίου το 2010 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, σήμερα που συμπληρώνονται 10 χρόνια από το τραγικό γεγονός.

Στην έναρξη της ομιλίας του για το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις «μολότοφ των κουκουλοφόρων που πλήγωσαν την Ελλάδα, τον πολιτισμό, την εικόνα μας στο εξωτερικό».

«Η πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μια ειδική πλακέτα στο κτήριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη και θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας με δύο λέξεις: ποτέ πια», είπε ο κ.Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας τη σχετική δέσμευση που είχε αναλάβει το 2018.

Η αναφορά του κ.Μητσοτάκη είχε ως εξής:

«Ακριβώς 10 χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρευσε τη ζωή τη τυφλή βία και ο διχασμός, οι μολότοφ των κουκουλοφόρων που πλήγωσε την Ελλάδα ολόκληρη.

Τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μια ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας. Ποτέ πιά.».

Με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρεται στη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την τραγωδία στη Marfin και τη θυσία τριών ανθρώπινων ζωών στον βωμό της μισαλλοδοξίας και του διχασμού και εύχεται να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας.

Η Κυρία Σακελλαροπούλου σημειώνει: «Δέκα χρόνια από την τραγωδία της Μarfin. Τρεις ανθρώπινες ζωές θυσία στον βωμό της μισαλλοδοξίας και του διχασμού. Τιμούμε τη μνήμη τους και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας, εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας».

«Πριν 10 χρόνια Έλληνες έκαψαν Έλληνες, πολίτες έκαψαν συμπολίτες. Η δολοφονία στη Marfin δεν ξεχνιέται. Ήταν ένα έγκλημα μίσους που δεν παραγράφεται, αυτό το στίγμα φανατισμού δεν ξεπλένεται. Οι φυσικοί αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ευθύνη της πολιτείας να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη.

Η φρίκη της Marfin μας θυμίζει ότι ιδέες που σκοτώνουν δεν είναι ανθρώπινες, παγώνουν τον πολιτισμό μας, μας στέλνουν πολύ πίσω στους εμφύλιους και στους διχασμούς που γεμίζουν με σκοτάδι την νεώτερη ιστορία μας.

Τα 10 χρόνια είναι διπλό μνημόσυνο για τα θύματα. Είναι ευθύνη, πως οι ένοχοι, που δεν τολμούν να εμφανιστούν, θα αποκαλυφθούν. Είναι υπόσχεση πως οι οικογένειές τους θα βρουν επιτέλους στην πολιτεία, μετά από ταλαιπωρίες, ολιγωρίες και αδιαφορία, τον συνομιλητή, την αρωγή και αναγνώριση που αξίζουν.

Ας τους μνημονεύσουμε, 10 χρόνια μετά, στον καιρό της πανδημίας που μας ένωσε στη συνείδηση της κοινής μοίρας, κρατώντας αυτή τη σκέψη: Πόσο οι άνθρωποι σφάλλουν όταν διχάζονται αλλά και πόσα μπορούν να πετύχουν όταν συνεργάζονται», αναφέρει στη δήλωσή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης.