Κάτω από τους 40.000 οι πρόσφυγες στα νησιά - Free Sunday
Κάτω από τους 40.000 οι πρόσφυγες στα νησιά
O πρωθυπουργός αποχαιρετά τα 50 ασυνόδευτα που έφυγαν προς Γερμανία

Κάτω από τους 40.000 οι πρόσφυγες στα νησιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Aegean Boat Report, o Απρίλιος του 2019 ήταν ο τελευταίος μήνας που ίσχυε η συνήθης, μετά την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2015, λογική των μεταναστευτικών ροών από τα μικρασιατικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, είχαν φτάσει 60 βάρκες μεταφέροντας 1.859 άτομα, ενώ η τουρκική ακτοφυλακή είχε σταματήσει 152 βάρκες πάνω στις οποίες υπήρχαν 4.860 άτομα.

Κι επειδή είχαν μεταφερθεί στην ενδοχώρα περισσότεροι απ’ όσους έφτασαν στα νησιά, για πρώτη και τελευταία φορά μέσα στο 2019, ο πληθυσμός στις δομές φιλοξενίας στα νησιά είχε πέσει κάτω από 15.000, για την ακρίβεια στις 30 Απριλίου ήταν 14.929.

Έναν χρόνο αργότερα, στο τέλος Απριλίου 2020, από τα τουρκικά παράλια είχε φτάσει μόλις μία βάρκα που μετέφερε 39 άτομα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική ακτοφυλακή είχε σταματήσει άλλες 15 βάρκες που μετέφεραν συνολικά 253 άτομα και ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στις δομές φιλοξενίας έχει πέσει στις αρχές Μαΐου κάτω από 40.000, όπως ήταν τον Νοέμβριο του 2019. Συνολικά μέσα στο 2020 έχουν φτάσει στα νησιά 7.518 άτομα και έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 12.240.

Όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι διαψεύστηκαν οι σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα είχε ένα κρούσμα κορονοϊού σε μια δομή φιλοξενίας. Από τις 93 δομές της χώρας, κρούσματα εντοπίστηκαν στις τρεις, καμία από τις οποίες δεν ήταν σε νησί, δηλαδή δεν υπήρχαν κρούσματα ούτε στη Μόρια, ούτε στη ΒΙΑΛ, ούτε στο Βαθύ. Μάλιστα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, υπολόγισε τα κρούσματα σε 0,2% του συνόλου των περίπου 100.000 διαμενόντων σε δομές.

 

Βίαια επεισόδια στην Πέλλα

Πάντως, οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του κ. Μηταράκη και τα επίσημα στοιχεία του καθηγητή Τσιόδρα μάλλον δεν έπεισαν τους κατοίκους στην περιοχή της Άρνισσας στην Πέλλα, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο θα μεταφέρονταν πρόσφυγες και έβαλαν φωτιά σε δωμάτια και σε μέρος των επίπλων, τα οποία έβγαλαν από το κτίριο, για να εμποδίσουν την εγκατάσταση των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Έδεσσας, οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν γιατί θα έρχονταν 59 μετανάστες από τη Μόρια, ενώ υπήρχαν ήδη 150 μετανάστες στην περιοχή, και τελικά μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο στη Νέα Αγχίαλο. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι μετανάστες ήταν 57 και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος όσων προκάλεσαν τα επεισόδια τόσο στην Άρνισσα όσο και στην Παναγίτσα, που ήταν ο αρχικός προορισμός των μεταναστών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Πέλλας επικαλέστηκε «πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής κάνουν λόγο για συμμετοχή στα επεισόδια ακροδεξιών προερχόμενων από Σκύδρα και Πτολεμαΐδα, με τον –γνωστό από την ομάδα «Πτολεμαίοι Μακεδόνες»– Υπάτιο Πετρίδη να βρίσκεται ανάμεσά τους – γνώριμος ακροδεξιός στην περιοχή και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής το 2014», αλλά δεν ζήτησε διώξεις όσων ενεπλάκησαν.

 

Επιστροφές ή επαναπροωθήσεις;

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η μείωση του αριθμού των διαμενόντων στην Ελλάδα ενισχύθηκε και από την αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία, οι οποίες μόνο το πρώτο δίμηνο του 2020 ανήλθαν σε 12, δηλαδή τριπλάσιες απ’ όσες προηγουμένως.

O ακριβής αριθμός των επιστροφών δεν έχει γίνει γνωστός, όπως δεν έχει γίνει γνωστό και το κατά πόσο αυτές οι επιστροφές συνδέονται και με το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο Λιμενικό και ίσως κι άλλες ένστολες υπηρεσίες του κράτους έχουν αναπτύξει «σκοτεινή δράση» και επαναπροωθούν μετανάστες στα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, «το πρωί της Πέμπτης 30 Απριλίου ομάδα προσφύγων αποτελούμενη από 14 άτομα, 10 Σομαλούς και 4 Σύρους, ανάμεσά τους και μια γυναίκα με μωρό στην αγκαλιά, κατέφθασε γύρω στις 8:30 στην παραλία Μονολιά με ένα μικρό φουσκωτό σκάφος» και την άλλη μέρα τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε τη διάσωση από την τουρκική ακτοφυλακή ομάδας που είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά.

Το efsyn.gr αναδημοσίευσε το βίντεο και αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι αναγνώρισε τη γυναίκα με το μωρό που είχε δει στη Χίο.

 

Ασυνόδευτα παιδιά

Υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα αναχώρησαν από την Αθήνα με προορισμό το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία 62 προσφυγόπουλα που μέχρι τώρα φιλοξενούνταν στην Ελλάδα.

«Χαίρομαι που, ξεκινώντας από το Λουξεμβούργο και από τη Γερμανία, το πρόγραμμα αυτό αρχίζει επιτέλους να υλοποιείται» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει η αποστολή για τη Γερμανία, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι μέσα στους επόμενους μήνες παραπάνω από 1.500 παιδιά θα καταφέρουν να φύγουν από την Ελλάδα και να βρουν μια νέα οικογένεια σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας άλλος τρόπος μείωσης των διαμενόντων στην Ελλάδα είναι η προώθηση των επανενώσεων οικογενειών, η οποία καθυστερούσε απελπιστικά ακόμη και σε περιπτώσεις που οι ίδιοι οι πρόσφυγες προσφέρονταν να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα μετάβασης.

Έτσι, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 31 ενήλικες θα ταξιδέψουν στη Μεγάλη Βρετανία για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, στο πλαίσιο των διαδικασιών του Δουβλίνου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει επίσης ότι η ενίσχυση της υπηρεσίας ελέγχου των αιτήσεων για άσυλο θα συνεχιστεί έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των περίπου 100.000 υποθέσεων.

«Έχουμε στόχο να πάμε, από 93 δομές στην Ελλάδα φέτος, στις 38 και να καταργήσουμε 55 δομές, όπως το Κρανίδι, όπου φιλοξενούνται 5.800 αιτούντες άσυλο» είπε ο κ. Μηταράκης.