Οι ακτιβισμοί και οι συγχρωτισμοί προκαλούν δυσαρέσκεια στους πολίτες - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

Οι ακτιβισμοί και οι συγχρωτισμοί προκαλούν δυσαρέσκεια στους πολίτες

Οι ακτιβισμοί και οι συγχρωτισμοί προκαλούν δυσαρέσκεια στους πολίτες

Δυσαρέσκεια έχουν προκαλέσει στους πολίτες οι ακτιβιστικές ενέργειες και οι συγκεντρώσεις, οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll,

Τα ευρήματα δείχνουν οτι η κοινή γνώμη ζητά να επιβάλλονται οι αυστηρές ποινές που προβλέπονται για τους συνωστισμούς σε πλατείες και αλλού αλλά και να μην ανοίξουν τα δημοτικά.

Η έρευνα επιβεβαιώνει την εικόνα κυριαρχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά τη λήξη της σκληρής καραντίνας για τον κορωνοϊό καθώς το 82% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική στάση του πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εμφανίζει υψηλή δημοφιλία της τάξης του 69% με τον δεύτερο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει δημοφιλία 28%.

Η κυριαρχία αυτή εκφράζεται και στην ερώτηση για την καταλληλότητα ως Πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 52% των προτιμήσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στο 19.5%.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ συγκεντρώνει 40.2% (40% στην τελευταία μέτρηση) έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ (είχε 20.2%). Έτσι η διαφορά είναι 20.2%. Τα άλλα κόμματα εμφανίζουν οριακές μειώσεις των ποσοστών τους, με το ΜΕΡΑ 25 να έχει οριακή άνοδο. Οι επιδόσεις τους είναι: ΚΙΝΑΛ 4.5% (5% στην προηγούμενη έρευνα) , Κ.Κ.Ε 5%( 5.5%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4% (4,5%) και ΜΕΡΑ 25 3% (2%).

Παρά την γενική αποδοχή των κυβερνητικών ενεργειών πάντως, η ανησυχία τόσο για την υγεία, όσο και για τις επιπτώσεις από την πανδημία είναι έντονη.Το 40% δηλώνει ότι αισθάνεται λίγο ή καθόλου αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο επόμενο διάστημα έναντι του 56% που δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξο. Υπάρχει μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας που αισθάνεται φόβο, αβεβαιότητα με δεδομένα τα σταδιακά μέτρα άρσης της καραντίνας. 

Ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα είναι παρών όπως προκύπτει από από το ότι το 74% ζητεί να επιβάλλονται τα μέτρα και οι ποινές που έχουν προβλεφτεί, σε κάθε περίπτωση που παραβιάζονται οι κανόνες (π.χ σε πάρτι σε πλατείες, συγκεντρώσεις κ.λ.π)Όσο για την επόμενη ημέρα, την αντιμετώπιση δηλαδή της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες εκφράζουν απαισιοδοξία. Στη ερώτηση το 47% δηλώνει πολύ και αρκετή εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 50% που δηλώνει λίγο και καθόλου εμπιστοσύνη. Αυτό το εύρημα χτυπάει καμπανάκι για την ετοιμότητα της Κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα.

Πάντως ιδιαίτερα μεγάλη εκτίμηση ως προς τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσιάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρά τις πυκνές επιθέσεις που έχει δεχτεί όλο αυτό το διάστημα. Το 88% εκτιμάει την συμβολή του και αυτή η πρωτοφανής αποδοχή τον καθιστά εθνικό κεφάλαιο.