Αργολίδος Νεκτάριος: Ακρότητες και ζηλωτισμοί από μερίδα του κλήρου - Free Sunday
Αργολίδος Νεκτάριος: Ακρότητες και ζηλωτισμοί από μερίδα του κλήρου

Αργολίδος Νεκτάριος: Ακρότητες και ζηλωτισμοί από μερίδα του κλήρου

Διαχωρίζοντας ξεκάθαρα τη θέση του από τις σκληροπυρηνικές θρησκευτικές απόψεις που έρχονται στο φως λόγω της πανδημίας, ο μετριοπαθής  μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος καταδικάζει την άποψη ότι το κλείσιμο των εκκλησιών ισοδυναμεί με διωγμό, και απαντά στους «ροπαλοφόρους υπερασπιστές της εκκλησίας» που αντέδρασαν με αφορισμούς και παραλογισμούς.

«Δεν υπήρξε μέτρο στις φωνές και στο θορυβώδη τρόπο με τον οποίο πολλοί νόμισαν ότι έπρεπε να υπερασπίσουν την εκκλησία» παραδέχεται ο σεβασμιώτατος σε εκτενή του ανάρτηση,γραμμένη στη δημοτική.

Σε μια πιθανή αναφορά στον πρώην μητροπολίτη Αμβρόσιο που «αφόρισε» την κυβέρνηση, ο κ. Νεκτάριος καταγγέλλει πως «κάποιες μέρες είχαμε ένα καταιγισμό μηνυμάτων – διαμαρτυριών με τα ίδια περίπου λόγια. Φως φανάρι βέβαια ότι ήταν κατευθυνόμενα από κάποιον ‘γέροντα’. Είναι σαν τα ψηφίσματα. Είσαστε αφορισμένοι. Για να μην χάσετε την καρέκλα υποκύψατε στην άθεη κυβέρνηση κλπ. κλπ».

«Από την άλλη πλευρά η οδύνη μας γινόταν αφόρητη από την πολυλογία και κενολογία του κλήρου και ιδιαίτερα γνωστών ροπαλοφόρων υπερασπιστών της εκκλησίας, με την κατακεραύνωση των πάντων».

Στην ανάρτησή του ο κ. Νεκτάριος παραθέτει την «προσωπική του άποψη» ότι οι περιορισμοί στις εκκλησίες θα μπορούσαν να είναι εξαρχής ηπιότεροι, «όπως έγιναν στη δεύτερη φάση» της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Ωστόσο καταρρίπτει την ιδέα ότι ο κορονοϊός είναι αδύνατον να μεταδοθεί από εκκλησιαστικά μυστήρια, υπενθυμίζοντας ότι η ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις και έχει προσβάλλει πιστούς από τους Αγίους Τόπους και μοναχούς και κληρικούς στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Όσον αφορά τις φωνές περί διωγμού, ο κ. Νεκτάριος σχολιάζει πως «εκδηλώθηκαν ακρότητες και ζηλωτισμοί, που δείχνουν το λιγότερο ανασφάλεια», ενώ στην πραγματικότητα  «θεσπίζονται προσωρινοί περιορισμοί για να σωθούν οι ζωές και η υγεία των συνανθρώπων μας χωρίς να πρόκειται καθόλου για νέο διωγμό της Εκκλησίας, όπως διακηρύττουν πολλοί επίσκοποι και ιερείς που δεν έχουν την αρετή της διάκρισης».

«Τα κίνητρα του Νέρωνα και όλων των διωκτών ήταν να διαλύσουν την εκκλησία. Τα κίνητρα της πολιτείας ήταν η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας» γράφει ο μετριοπαθής μητροπολίτης, για να καταλήξει με δύο πρόσφατες δηλώσεις:

«Η πρώτη είναι του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

-Δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί.

Και η δεύτερη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου:

-Μένουμε σπίτι γιατί αγαπάμε».