Δένδιας: Fake news ότι κατελήφθη ελληνικό έδαφος στον Έβρο - Free Sunday
Δένδιας: Fake news ότι κατελήφθη ελληνικό έδαφος στον Έβρο

Δένδιας: Fake news ότι κατελήφθη ελληνικό έδαφος στον Έβρο

Τι συμβαίνει στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Alpha».

Όπως είπε, υπήρξε τουρκική νότα η οποία ζήτησε από την Ελλάδα «να επιδώσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και να μην κάνουμε καμία ενέργεια πριν συνεννοηθούμε με την τουρκική πλευρά. Η νότα αυτή απορρίφθηκε. Τους είπαμε ότι ο φράχτης φτιάχνεται επί του ελληνικού εδάφους και ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να τους δώσουμε καμία συντεταγμένη, κανέναν λογαριασμό για το τι κάνουμε στο σπίτι μας. Από εκεί και πέρα, επειδή παρατηρήθηκε κινητικότητα, επιδώσαμε και δεύτερη νότα στους Τούρκους για να σταματήσουν την οποιαδήποτε κινητικότητα στην περιοχή, λέγοντας ότι η κατασκευή γίνεται επί ελληνικού εδάφους... Σε αυτό, οι Τούρκοι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν απαντήσει...».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, το πρόβλημα με όσα είδαν τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας, περι τουρκικής παρουσίας σε ελληνικό έδαφος, «δημιουργείται από κάτι απλό: Εγκλωβίζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ακροδεξιά ρητορική Βελόπουλου, στη μάχη της Χρυσής Αυγής. Και ξεκινάνε τα fake news: πρώτον ότι κατελήφθη ελληνικό έδαφος, 16 στρέμματα μάλιστα. Και δίνανε και χάρτες του ελληνικού εδάφους που έχει καταληφθεί δήθεν από τους Τούρκους και τα λένε οι φερόμενοι ως σοβαροί άνθρωποι, αυτά... Εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να ρωτάει την κυβέρνηση εάν και κατά πόσον ο ελληνικός στρατός αποχώρησε ενόψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Η ίδια η διατύπωση της ερώτησης είναι προσβλητική. Το μόνο που σώζει την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ερωτηματικό στο τέλος. Και μόνο η, έστω και εμμέσως, ο ισχυρισμός ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εγκατέλειπαν το ελληνικό έδαφος ενόψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής δεν είναι υβριστικός; Εμφανίζονται και λένε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας παραιτήθηκε από ελληνικά μέτρα εδάφους, παραποιώντας τη δήλωσή μου που αφορά την αλλαγή της κοίτης του Έβρου» είπε ο υπουργός Εξωτερικών. «Αν είχαμε επιτρέψει να κατακτηθεί ελληνικό έδαφος, βεβαίως ορθά θα μας ησκείτο η οποιαδήποτε κριτική... Έχουμε πλήρη εικόνα. Εκτέθηκαν πάρα πολλοί, υιοθετώντας τα fake news» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο φράχτης οι εν εξελίξει εργασίες για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο θα ολοκληρωθούν, «παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας. Και λυπάμαι να πω, παρά τη βοήθεια που -χωρίς να το θέλουν, αλλά για να σκοράρουν μικροκομματικούς πόντους- τους παρέχουν κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθετώντας άκριτα το ακροδεξιό σκεπτικό Βελόπουλου περί κατάληψης εθνικού εδάφους. Η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου» στα ελληνο-τουρκικά σύνοα. Όπως εξήγησε, «η κοίτη του ποταμού αλλάζει, όχι το όριο της Ελλάδος. Το όριο της Ελλάδος στην περιοχή διευκρινίζεται από τη Λωζάννη το ’23 και από το Πρωτόκολλο του ’26. Αυτά που αλλάζουν είναι τα σημεία από τα οποία γίνονται οι μετρήσεις, λόγω αλλαγής της κοίτης του Έβρου. Τα σύνορα είναι δεδομένα. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί εξυπηρέτηση τουρκικών απόψεων» υπογράμμισε.

Παράλληλα, απάντησε και στις τοποθετήσεις των Τούρκων υπουργών  Άμυνας κι Εξωτερικών το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως «στον Έβρο, αυτά τα δυο συμβατικά κείμενα, καθορίζουν απολύτως τη συνοριογραμμή. Όσον αφορά, τώρα, την Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία επεκτάθηκαν οι Τούρκοι επίσημοι, θέλω κι εκεί να τους πω το εξής: Η Ελλάδα τείνει χείρα συνεργασίας σε όλους. Και η συνεργασία με την Ελλάδα, και η τριμερής, η συνεργασία 3+1, ακόμα και η πενταμερής με τα Εμιράτα και την Αίγυπτο, είναι ανοιχτή προς την Τουρκία, αν η Τουρκία ενστερνιστεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, εάν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί, σε Ανατολική Μεσόγειο που της ανήκει και σε Κεντρική Μεσόγειο που της ανήκει, είναι απολύτως γελασμένη. Για να είμαστε απολύτως σαφείς και σε αυτό» τόνισε.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «δεν προκύπτει κινητικότητα πλέον» στον Έβρο. Ερωτηθείς, πάντως, αν έχει την αίσθηση ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στην περιοχή, απάντησε ότ «υπάρχει μια κλιμάκωση. Και η κλιμάκωση αυτή, αν καταστεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε. Δική μας υποχρέωση, είναι να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να διεξάγει το παιχνίδι της με τον τρόπο που αυτή θέλει. Εμείς τείνουμε πάντα προς την Τουρκία χείρα φιλίας  και συνεργασίας, αλλά μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Και είναι προς όφελος της Τουρκίας, όπως είναι και προς όφελος της Ελλάδας, η Τουρκία να σφίξει αυτό το χέρι φιλίας» είπε, συμπληρώνοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας οδηγήσει στον τρόπο της αντίδρασης που βολεύει τους δικούς της σχεδιασμούς».