Φον ντερ Λάιεν: Ενα σύμφωνο με την επόμενη γενιά - Free Sunday
Φον ντερ Λάιεν: Ενα σύμφωνο με την επόμενη γενιά

Φον ντερ Λάιεν: Ενα σύμφωνο με την επόμενη γενιά

Μετά την ανακοίνωσή της για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε στις ερωτήσεις ορισμένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες. Ο Στέφαν Γκρόμπε του Euronews ήταν ένας απ' αυτούς.

Στέφαν Γκρόμπε, Euronews: «Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η πρότασή σας θα γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη, τις μεγάλες δυνάμεις, τους «φειδωλούς» (frugals) και τους νότιους;»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής:«Αυτή η κρίση επηρεάζει όλα τα κράτη μέλη. Όλοι βλέπουν την οικονομική ζημιά στην ενιαία αγορά, αλλά και στις εθνικές οικονομίες. Συνεπώς αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση μαζί. Η πρόταση που παρουσίασα είναι σε ένα πλαίσιο αξιόπιστο, γνωστό από κάθε κράτος μέλος, ποιοτικά αποδεδειγμένο».

Στέφαν Γκρόμπε: «Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους νέους που δεν μπορούν πλέον να βρουν εργασία ή πρακτική άσκηση και οι οποίοι, στο μέλλον, θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που δανείζονται σήμερα;»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:«Η ΕΕ της Επόμενης Γενιάς έχει σχεδιαστεί ειδικά για να δώσει μια σωστή απάντηση στη νέα γενιά. Πρώτα απ 'όλα, υπάρχει ένα ισχυρό πακέτο που στηρίζει την οικονομία που παρέχει θέσεις εργασίας στους νέους. Επίσης, ενισχύουμε το πρόγραμμα ERASMUS ή το HORIZON EUROPE και το πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης των νέων. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε ένα σύμφωνο με την επόμενη γενιά και λέμε «ναι, πρέπει να συγκεντρώσουμε χρήματα τώρα και να τα επενδύσουμε, αλλά θα τα επενδύσουμε στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες που είναι τόσο σημαντικές για εσάς». Αυτές είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η ψηφιοποίηση που είναι εξαιρετικά σημαντική για τη νέα γενιά. Γι 'αυτό θέλω, εάν πρέπει να επιστρέψουν εν μέρει αυτά τα χρήματα, τουλάχιστον να απολαύσουν τα οφέλη αυτών των επενδύσεων».

Στέφαν Γκρόμπε: «Οι άνθρωποι που παρακολουθούν την κρίση από το σπίτι ακούνε για δισεκατομμύρια, ακόμη και τρισεκατομμύρια που δαπανώνται για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Πώς μπορείτε να εγγυηθείτε ότι τα χρήματα θα δαπανηθούν πραγματικά για την ανάκαμψη και ότι κάθε πολίτης θα πάρει ένα δίκαιο μερίδιο;»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:«Προτείνουμε ένα συνετό σύστημα. Το ίδιο το κράτος μέλος θα έχει ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, οπότε το σχέδιο ανήκει στο κράτος μέλος. Και ξέρουν ακριβώς τι είναι λάθος στην οικονομία τους και τι πρέπει να γίνει για να εκσυγχρονιστεί. Και η απόφαση θα ληφθεί τελικά όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Συνεπώς έχουμε ένα σύστημα ελέγχων και ισορροπιών που διασφαλίζει ότι επενδύουμε στο σωστό ποσό».

ΠΗΓΗ: Euronews.gr