Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη - Free Sunday
Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη
Eurokinissi

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

Απαγόρευση εισόδου σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ακρόπολη, με απόφαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, κατήγγειλε νωρίτερα στη Βουλή ο Τομεάρχης Πολιτισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρολιάκος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Η αντιπροσωπεία είχε δηλώσει την επιθυμία της να επισκεφθεί τον χώρο προκειμένου να διαπιστώσει τι έχει γίνει με τον ανελκυστήρα, αλλά η επίσκεψη δεν επετράπη από την αρχαιολογική υπηρεσία, για τον φόβο ατυχήματος λόγω του βροχερού καιρού. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, για τον ανελκυστήρα που πρέπει να λειτουργήσει ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση και των ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο.

O κ. Σκουρολιάκος κατήγγειλε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία δεν επέτρεψε σε τριμελή αντιπροσωπεία του τμήματος Πολιτισμού του κόμματος του, να επισκεφθεί το αναβατόριο στην Ακρόπολη. Ο βουλευτής μίλησε για πρωτοφανή και απαράδεκτη για τα δημοκρατικά ήθη της χώρας, κίνηση. «Θα επιχειρήσουμε και πάλι και ελπίζουμε ότι τότε δεν θα υψωθούν τείχη άρνησης μπροστά μας. Και μακάρι να διαψευστούμε, αλλά πολύ φοβούμαστε πως όχι, ότι η Ακρόπολη θα μείνει και δεύτερο καλοκαίρι απροσπέλαστη από τα Άτομα με Αναπηρία», δήλωσε ο κ. Σκουρολιάκος.

Η καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Όπως είπε, η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία παρακάλεσε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους ασφαλείας, να μην γίνει σήμερα η επίσκεψη, σε μια περιοχή που έχει ήδη απαγορευτεί η πρόσβαση, λόγω προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τις βροχοπτώσεις. «Υπήρξε επιμονή για να γίνει η επίσκεψη της αντιπροσωπείας σήμερα. Η αρμόδια υπηρεσία τους ζήτησε να επισκεφθούν το χώρο την Παρασκευή. Έχω και όλα τα έγγραφα της υπηρεσίας», είπε η υπουργός Πολιτισμού και επέμεινε ότι «υπήρχε θέμα ασφάλειας».

Αναφέρθηκε όμως και στην κατάσταση που παρέλαβε ως υπουργός. «Ένα χρόνο πριν ήταν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παραλάβαμε το αναβατόριο της Ακρόπολης σε άθλια κατάσταση. Εξασφαλίσαμε, για λόγους χρόνου, χορηγία ειδική από το Ίδρυμα Ωνάση, για την αποκατάσταση του αναβατορίου, σε ανελκυστήρα πλαγιάς. Αυτά όλα θα είχαν σχεδόν τελειώσει, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία και η αδυναμία των ιταλικών εργοστασίων να παραδώσουν εγκαίρως τα εξαρτήματα για το αναβατόριο», είπε η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε: «το αναβατόριο την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκθέσει τη χώρα διεθνώς».

«Εδώ και ένα χρόνο μας εμπαίζουν. Έρχονται δελτία τύπου ότι περιμένουμε εξαρτήματα. Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει τίποτα για ένα θέμα που το είχε εκμεταλλευτεί προεκλογικά υπέρ το δέον και με κακόγουστο τρόπο», σχολίασε ο Πάνος Σκουρολιάκος.

«Αυτά που ακούγονται είναο ψεύδη!», ανέδρασε η Λίνα Μενδώνη και συνέχισε: «Πέρυσι, τέτοια εποχή, ήσασταν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αναλάβαμε και παραλάβαμε ένα αναβατόριο διαλυμένο. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τις πλακέτες. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη συγκεκριμένη χορηγία, για να επισπεύσουμε τους χρόνους. Βγήκαν δελτία τύπου. Μας διασύρατε ως χώρα διεθνώς διότι είχατε αποκρύψει την βλάβη του αναβατορίου και ερχόντουσαν οι μαθητές που ήταν ΑμεΑ και τους μετέφεραν στα χέρια επάνω στην Ακρόπολη! Και τα ψέματα έχουν τα όρια τους! Για όλα υπάρχουν έγγραφα και δεν θα εγκαλείτε τη σημερινή κυβέρνηση ούτε και το κόμμα της ΝΔ για την στάση του στην προεκλογική περίοδο, για τις δικές σας αρυθμίες και τις δικές σας ευθύνες! Το θέμα του αναβατορίου της Ακρόπολης είναι ευθύνη 5ετίας».