Ευρωπαϊκές κυρώσεις για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις ζητά το Βερολίνο - Free Sunday
Ευρωπαϊκές κυρώσεις για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις ζητά το Βερολίνο

Ευρωπαϊκές κυρώσεις για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις ζητά το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμπεριληφθούν στον ειδικό κατάλογο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ρώσοι που εμπλέκονται σε κυβερνοεπιθέσεις κατά της γερμανικής Bουλής (Bundestag) το 2015.

Η γερμανική κυβέρνηση ήδη ξεκίνησε την σχετική διαδικασία ώστε να συμπεριληφθούν στον εν λόγω κατάλογο οι Ρώσοι χάκερ τους οποίους η Γερμανία θεωρεί υπαίτιους για τις κυβερνοεπιθέσεις στην γερμανική Bουλή που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Απριλίου - Μαΐου του 2015, δήλωσε σήμερα η επίσημη εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπάρ.

Χθες ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βερολίνο, Σεργκέι Νετσάγιεφ, εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ τον ενημέρωσε μεταξύ άλλων ότι το Βερολίνο σκοπεύει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των υπευθύνων, μέσω του μηχανισμού που δημιουργήθηκε ειδικά για τους χάκερ και είναι σε θέση να «παγώνει» τα κεφάλαιά τους εντός ΕΕ και να τους απαγορεύει την είσοδο.

Πριν από λίγες ημέρες η Καγκελάριος είχε κάνει λόγο, από το βήμα της Bundestag, για «χειροπιαστές» αποδείξεις ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (GRU), χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «εξωφρενική». Ήδη Γερμανοί εισαγγελείς έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον Ρώσου χάκερ με το όνομα Ντμίτρι Μπαντίν, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για την επίθεση και ότι εργάζεται για την GRU.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπάρ δήλωσε επίσης σήμερα ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει συμβάλει ουσιαστικά στην διερεύνηση της δολοφονίας στο Τιργκάρτεν του Τσετσένου Ζελιχμάν Χαγκοσβίλι που συμμετείχε στον πόλεμο της Τσετσενίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Interfax / DW