Πίεση στην Αλβανία από την ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο - Free Sunday
Πίεση στην Αλβανία από την ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο
Eurokinissi

Πίεση στην Αλβανία από την ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο

Υπεγράφη το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνάντηση όπου συζητήθηκαν διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Η συμφωνία με την Ιταλία πρακτικά σημαίνει ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Ιόνιο, διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. 

«Η υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ σημαίνει ότι παράλληλα κηρύσσουμε και ΑΟΖ, για να την οριοθετήσεις πρέπει και την κηρύξεις. Αρά έχουμε κατ’ ουσίαν και κήρυξη ελληνικής ΑΟΖ με την υπογραφή της συμφωνίας» δήλωσε.

«Ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2004» είπε ο κ. Συρίγος και διευκρίνισε πως «όταν υπεγράφη η αρχική συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία (το ’77) ήταν περίοδος κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέλαμε συμφωνία με γειτονικό κράτος και (η συμφωνία) περνούσε μήνυμα στην Τουρκία ότι κατά βάση στις οριοθετήσεις χρησιμοποιείται και η μέση γραμμή... Το ίδιο όριο κατά πάσα πιθανότατα έχει οριοθετηθεί και τώρα που λαμβάνει υπόψη του και τα νησιά, τα λαμβάνει όλα».  

Ο βουλευτής αποσαφήνισε πάντως ότι η συμφωνία περισσότερο ασκεί πιέσεις στην Αλβανία πάρα σε αλλά κράτη. «Το τουρκολιβυκό σύμφωνο θα έχει απέναντι του τη συμφωνία με την Αίγυπτο όταν αυτή υπογραφεί με το καλό ... Δεν επηρεάζει η συμφωνία με την Ιταλία το τουρκολιβυκό σύμφωνο» ξεκαθάρισε. 

«Πολύ σημαντική συμφωνία που υπογράφεται τη δεδομένη στιγμή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στο ελληνοαιγυπτιακό μέτωπο. Πιστεύω ότι θα προλειάνει το έδαφος για να ακολουθήσουν και άλλες. Και μας δίνει άλλο αέρα» σχολίασε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς. «Η Ελλάδα δείχνει όχι απλά αποφασιστικότητα, αλλά έχει σχέδιο, έχει οργάνωση έχει πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτελεσματική διπλωματία» επισήμανε.

«Είχαμε υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ και με την Αλβανία με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη αλλά την ανέτρεψε ο Έντι Ράμα ως αξιωματική αντιπολίτευση μέσω ομόφωνης απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου. Έκτοτε νομίζω δεν υπάρχει καν συνταγματικό δικαστήριο στην Αλβανία - με παρέμβαση της Τουρκίας ακυρώθηκε η συμφωνία» δήλωσε μάλιστα ο κ. Μαλλιάς.  

«Είναι μια πολύ καλή στιγμή σε ιδιαιτέρα κρίσιμη περίοδο. Εκτιμώ ότι είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για επιταχύνουμε διαδικασία σύναψης συμφωνίας (και με την Αλβανία) που θέλω να ελπίζω ότι θα σεβαστεί και θα τηρήσει η Αλβανία. Έρχεται μετά από 43 χρόνια, το ’77, όποτε  υπήρξε η πρώτη ελληνοϊταλική συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, και υπήρχε πρόνοια για την Αλβανία. 

Τι υπεγράφη σήμερα

Η συμφωνία με την Ιταλία είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ και έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών).
Να σημειωθεί πως η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Σήμερα υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. 

Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.

Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.