Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Μητσοτάκη προτείνει ο Τσίπρας - Free Sunday
Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Μητσοτάκη προτείνει ο Τσίπρας

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Μητσοτάκη προτείνει ο Τσίπρας

Στο άγχος που δημιουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα προσωπικά το ενδεχόμενο εκλογών απέδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ένταση στους αντιπολιτευτικούς τόνους και την προσπάθεια πλήρους απαξίωσης του κυβερνητικού έργου, στην οποία επιδίδεται τον τελευταίο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοκληρώνοντας χθες την ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και διέψευσε τα σενάρια που τον ήθελαν να εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες δικαιολογεί η σημαντική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ που όλες οι δημοσκοπήσεις εντοπίζουν υπέρ της ΝΔ.

«Εκτός αν έχετε σχέδιο δραπέτευσης, όπως σας συμβουλεύουν συνεργάτες σας στου Μαξίμου να πάτε σε εκλογές και να διαφύγετε. Πηγαίνετε να δείτε τι έχετε να πάθετε. Όλοι αυτοί που σήμερα σας υποστηρίζουν γιατί είστε ο Μωυσής τότε θα δείτε τους δείκτες αισιοδοξίας και τους δείκτες του ελληνικού λαού» είχε πει ο κ. Τσίπρας, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο ότι αν ο κ. Μητσοτάκης διαφύγει, ο ίδιος θα είναι ο διάδοχός του στην εξουσία.

Όμως, παρ’ όλη την κριτική του στην αδυναμία και στην ανικανότητα της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε εκλογές, αλλά κάλεσε τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι διατεθειμένος, έστω και τώρα, μετά την πρόταση της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων που έχει παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση;» ανέφερε στην ερώτησή του η οποία προκάλεσε τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Το νέο αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ

Στη συζήτηση ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με εξαιρετικά μελανά χρώματα την πορεία της οικονομίας, ήταν η κατακλείδα μιας μίνι πορείας «προς τον λαό», την οποία έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση και της τέταρτης φάσης της επαναφοράς στην κανονικότητα, δηλαδή της επαναλειτουργίας της εστίασης.

Βασικός πυρήνας του αφηγήματος του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι ένα σημαντικό μέρος των μικροεπιχειρηματιών καταστρέφεται εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό επαναφέρει το μείγμα της περιόδου 2012-2014, επικρίνοντας τις τράπεζες που δεν δίνουν δάνεια, τα μέσα ενημέρωσης που εξαγοράζονται με κυβερνητικές παροχές, αλλά και ειδικές κατηγορίες οικονομικών παραγόντων οι οποίοι επιβάλλουν στην κυβέρνηση να νομοθετήσει με βάση τα συμφέροντά τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους «σχολάρχες», τους οποίους επικαλέστηκε στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση.

Το νέο αφήγημα της αντιπολίτευσης είναι ότι η ύφεση που διαπιστώνεται στην οικονομία δεν είναι απόρροια της πανδημίας αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής Μητσοτάκη και ως βασικό επιχείρημα που αποδεικνύει την ανικανότητα «των αρίστων» χρησιμοποιεί την υποχώρηση του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2019, με κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι η κατανάλωση στο τέλος του 2018 ήταν αυξημένη διότι είχε δοθεί το επίδομα της τότε κυβέρνησης, το οποίο το 2019 δόθηκε τον Απρίλιο, για να μειωθεί το εύρος της διαφαινόμενης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικός αυτοπροσδιορισμός

Το δεύτερο μέτωπο που προσπαθεί να διατηρεί ανοιχτό η αντιπολίτευση είναι το μέτωπο των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα το θέμα της συμφωνίας με την Ιταλία για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών, για το οποίο δηλώνει ότι είναι το ίδιο ακριβώς κείμενο το οποίο θα υπέγραφε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με την Ιταλία.

Όμως την ευθύνη για τη μη υπογραφή του επιρρίπτει στον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος, όπως λέει ο κ. Τσίπρας, εξέφρασε σφοδρές αντιρρήσεις και απέτρεψε την υπογραφή του.

Η πολιτική της «αποστασιοποίησης» από τον κ. Κοτζιά αποκτά πολιτικό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμπίπτει με την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να διευρύνει το κόμμα του και να κυριαρχήσει στον πόλο της κεντροαριστεράς.

«Εμείς είμαστε αριστεροί, προοδευτικοί με κοινωνικό πρόσημο» είπε στη δευτερομιλία του χθες στη Βουλή, προχωρώντας σε έναν αυτοπροσδιορισμό του πολιτικού χώρου στον οποίο δύσκολα μπορεί να μη χωράει ο κ. Κοτζιάς, ενώ χωράνε στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς.

Πάντως, η χρήση του όρου «αριστερός», τον οποίο δεν χρησιμοποιεί συχνά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά κατευναστικά και στην κριτική την οποία δέχεται στο εσωτερικό του κόμματός του με τις επιφυλάξεις παραδοσιακών στελεχών στη διεύρυνση προς πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Όμως μάλλον δεν βάζει εμπόδια στην προφανή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να συμπεριλάβει και τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας στα όρια της ΝΔ. Δεν ήταν η πρώτη φορά χθες στη Βουλή που ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε συνδετήριες διαδρομές με τον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κίνηση του πρωθυπουργού προς αυτόν τον πολιτικό χώρο προκύπτει και ως αναγκαιότητα από το γεγονός ότι σε όλες τις δημοσκοπικές μετρήσεις δεν εμφανίζονται ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής οι οποίοι να δηλώνουν ότι θεωρούν ως καταλληλότερο για την πρωθυπουργία τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ παραπάνω από τους μισούς και σε πολλές περιπτώσεις και τα 2/3 τάσσονται υπέρ του εν ενεργεία πρωθυπουργού.

«Αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που κατηγορείτε δεν υπάρχει. Αυτή η κυβέρνηση, όταν χρειάστηκε, στήριξε τον κόσμο της εργασίας και έβαλε το κράτος να στηρίξει την κοινωνία» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προεξόφλησε ότι η απούσα πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα ενοχλούνταν από την τοποθέτηση Μητσοτάκη. «Σήμερα θέλετε να παραστήσετε τους σοσιαλδημοκράτες. Δεν είναι εδώ και η κ. Γεννηματά να αρχίσει να φωνάζει» είπε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας επιδίδεται σε μια προσπάθεια να ακυρώσει διάφορα βαρίδια τα οποία κουβαλά η κυβέρνησή του, ανάμεσα στα οποία και οι καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα, όπως στο μετρό της Θεσσαλονίκης, για το οποίο κατά την επίσκεψή του στην πόλη είπε ότι πρόκειται για «απάτη Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει τις καθυστερήσεις στην επιλογή της κυβέρνησης να μειώσει το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τα θετικά σχόλια που ακούγονται για την κυβέρνηση από διεθνείς προσωπικότητες και συλλογικά όργανα, προσπαθεί να τα ακυρώσει, υποστηρίζοντας ότι παρόμοια καλά σχόλια γίνονταν και για τη δική του κυβέρνηση.