Το Ταμείο Ανάκαμψης συζητά η σύνοδος κορυφής της ΕΕ - Free Sunday
Το Ταμείο Ανάκαμψης συζητά η σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Το Ταμείο Ανάκαμψης συζητά η σύνοδος κορυφής της ΕΕ

«Υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι τη συμφωνία και απαιτείται σκληρή δουλειά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», αναφέρει στην επιστολή που έστειλε στους 27 ενόψει της σημερινής συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη στις 11:00 το πρωί, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κάλεσε τα κράτη μέλη σε “μια συμφωνία το συντομότερο”.

Βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο των ευρύτερων πρωτοβουλιών για την πανδημία που πρέπει να λάβει η ΕΕ ενώ θα συζητηθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο έως το 2027.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για πρώτη φορά το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, μαζί με μια πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο θα πρέπει να λάβει την έγκριση από όλα τα κράτη μέλη.

Στην παρέμβαση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως προανήγγειλε στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προχθές Τετάρτη- θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία εντός του Ιουλίου.

Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, ωστόσο, όπως εκτίμησε, «ίσως αυτό δεν θα καταστεί δυνατό στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής», την οποία χαρακτήρισε «ενδιάμεσο σταθμό, για να γίνουν αντιληπτές με μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαφορές μεταξύ ορισμένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων». Και τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι: «Η συμφωνία θα επιτευχθεί τον Ιούλιο, είμαι σίγουρος» τόνισε ο Τζεντιλόνι.

Παράλληλα, εστίασε στην ατζέντα της Συνόδου, στην οποία το βασικό θέμα θα είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης. «Είναι η πρώτη φορά που θα συζητήσουμε το πακέτο από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε στις 28 Μαϊου» σημείωσε ο Μισέλ τονίζοντας ότι «στο  συμβούλιο έχει γίνει αρκετή  δουλειά για να προετοιμαστεί το έδαφος και τώρα είναι η ώρα για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συζητήσουν το πακέτο σε βάθος». Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για πολυπλοκότητα των προτάσεων υπογραμμίζοντας ότι η Σύνοδος «θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς μία συμφωνία σε μια επόμενη συνάντηση με φυσική παρουσία».