Ένα νησί πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα, λέει ο Τσαβουσογλου - Free Sunday
Ένα νησί πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα, λέει ο Τσαβουσογλου

Ένα νησί πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα, λέει ο Τσαβουσογλου

Την διαφωνία της Τουρκίας με την υφαλοκρηπίδα των νησιών εξέφρασε χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNTürk, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

«η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη. Αυτός είναι ο χάρτης της Σεβίλης. Κι ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο».

Αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας, εξέφρασε την άποψη ότι στην εν λόγω συμφωνία ούτε η Ελλάδα αναγνώρισε υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Ιονίου, θέση την οποία επικροτεί η Άγκυρα ενώ σε ότι αφορά στην υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου είπε: 
«Αν προσέξετε, κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Όπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός».

Αναφορικά με την Κυπριακή ΑΟΖκαι την τριμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου Ισραήλ , ο κ.Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «το Ισραήλ αν θέλει να κάνει μία συμφωνία, όπως αυτή που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με την ελληνο-κυπριακή πλευρά. Τι λέγαμε; Χωρίς την Τουρκία, καμία φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό το αποδείξαμε με τις γεωτρήσεις και τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Το δείξαμε τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στην Τρίπολη «πήγαμε να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε άλλες σχέσεις με τη Λιβύη. Έχουμε μια συμφωνία για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να μοιραστούμε αυτόν τον πλούτο. Έχουμε οικονομική συνεργασία – Συζητήσαμε το κατά πόσο οι εταιρείες μας μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές που έχουν σταθεροποιηθεί. Συζητήσαμε όλες τις πτυχές της οικονομίας».


Και πρόσθεσε: «Είναι κακό για τις εταιρείες μας να αναλάβουν έργα στη Λιβύη στη βάση του win win; Υπάρχουν πολλές πετρελαιοπηγές στη Λιβύη.Για ποιον είναι επιβλαβές εάν οι εταιρείες μας συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, προς όφελος του λαού της Λιβύης εκεί; Δεν είμαστε αποικιοκράτες, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε. Η τήρηση των συμφερόντων μας εκεί δεν πρέπει να ερμηνεύεται διαφορετικά. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα μέσα σε 1 ημέρα. Πραγματοποιήσαμε εκτενείς και παραγωγικές συζητήσεις».