Τρία εκατ. ευρώ από τους Χούρι στο Documento - Free Sunday
Τρία εκατ. ευρώ από τους Χούρι στο Documento

Τρία εκατ. ευρώ από τους Χούρι στο Documento

Τη διαδρομή των 3 εκ. ευρώ από την οικογένεια Χούρι στον Χρήστο Καλογρίτσα αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, σε ρεπορτάζ που υπογράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος.

«Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που διαθέτω τα δανεικά της οικογένειας Χούρυ προς τον Καλογρίτσα έφτασαν με έμβασμα ύψους 3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής με αποστολέα κλάδο της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας της οικογένειας CCC. H εταιρεία ονομάζεται Consultants Construction Engineering Products, έχει έδρα το Άμπου Ντάμπι και τα χρήματα στην εταιρεία Ι.ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ μεταφέρθηκαν μέσω της διεθνούς τράπεζας HSBC στις 29 Αυγούστου 2016» αναφέρεται σε ρεπορτάζ στο οποίο υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αργότερα, στις 31 Αυγούστου του 2016.

«Νωρίτερα, δύο μήνες ακριβώς, στις 29 Ιουνίου 2016 συνεδριάζει εκτάκτως η τριμελής επιτροπή δανειοδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής την οποία αποτελούν οι κ.κ. Αντωνόπουλος, Πρωτονοτάριος και Περτσινίδης. Ο πρώτος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, οι άλλοι δύο μετέχουν της διοικήσεως και αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν με δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ τις εταιρείες συμφερόντων Χρ. Καλογρίτσα, Τοξότης και Νίκη. Η πρώτη λαμβάνει 9 εκατ. δάνειο και η δεύτερη 6. Η πιστοληπτική ικανότητα των δύο εταιρειών είναι κάτω του μηδενός, τα δάνεια παρέχονται με άνωθεν εντολή, προφανέστατα χωρίς εχέγγυο» προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Με το που παίρνει το δάνειο ο Χρήστος Καλογρίτσας δημιουργεί την Ι.ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ με σκοπό την εξασφάλιση τηλεοπτικής άδειας. Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ όπως απαιτεί ο νόμος Παππά.

Ακολουθεί μια πληρωμή 5,5 εκατ. ευρώ στη ΔΟΥ Νέας Σμύρνης για βεβαιωμένες οφειλές και πρόστιμα από το παρελθόν στον Γιάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα.Με την άφιξη του εμβάσματος από την HSBC το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ φτάνει στα 11,3 εκατ. ευρώ, ποσό που μειώνεται στις 3 Οκτωβρίου κατά 3 εκατ. ευρώ επειδή η εταιρεία μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.Στις 19 Οκτωβρίου η Ι.ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ μετονομάζεται σε Μedia Doc AE με μέτοχο τον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα κατά κύριο λόγο και μικρομέτοχο τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

«Το σχήμα έχει στο παλμαρέ του την έκδοση μιας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, του γνωστού Documento, και το ομώνυμο site,πλην όμως η εκδοτική προσπάθεια έχει ζημιές και ως εκ τούτου δύσκολα περπατάει. Τον μήνα Φεβρουάριο του 2017 ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας αποχωρεί από την Media Doc AE παραιτούμενος κάθε αξίωσης υπέρ του συμμετόχου του Βαξεβάνη. Το ταμείο της εταιρείας - παρά τις χαμηλές κυκλοφοριακές πτήσεις της εφημερίδας - φέρεται να διαθέτει εκείνη την περίοδο ακόμη 5 εκατ. ευρώ, τα 3 των Χούρυ και 2 από το υπόλοιπο του δανείου» προσθέτει ο Γιώργος Παπαχρήστος.

Σε ότι αφορά στην Κύπρο, στο δημοσίευμα αναφέρεται:

«Γίνεται σαφές ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας διαθέτει έναν τουλάχιστον λογαριασμό στην Κύπρο. Πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου, από έγκυρες πηγές, αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη τις έρευνες για να διαπιστωθεί τι κινήσεις έχουν γίνει μέσω του λογαριασμού αυτού και προς ποιους, φυαικά πρόσωπα ή εταιρείες. Πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν ότι θα διερευνηθεί ειδικότερα, μέσω δικαστικής συνδρομής, αν πρόκειται για λογαριασμό τον οποίο διαχειριζόταν ο γνωστός Κύπριος δικηγόρος κύριος Αρτεμίου, του τριγώνου Αρτεμίου-Παππάς- Βενεζουέλα».