Η κυβέρνηση νομοθετεί το αυτονόητο για τις διαδηλώσεις, δηλώνει ο Μητσοτάκης στη Βουλή - Free Sunday
Η κυβέρνηση νομοθετεί το αυτονόητο για τις διαδηλώσεις, δηλώνει ο Μητσοτάκης στη Βουλή

Η κυβέρνηση νομοθετεί το αυτονόητο για τις διαδηλώσεις, δηλώνει ο Μητσοτάκης στη Βουλή

«Η πρακτική της τυφλής βίας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη βουλή για το νομοσχέδιο για την θέσπιση κανόνων στις δημόσιες συναθροίσεις.

Ο κ.Μητσοτακης ξεκίνησε την ομιλία του με αφορμή τις καταστροφές στον Μεγάλο Περίπατο και τον βανδαλισμό του μνημείου της Marfin λέγοντας ότι «κάποιοι λίγοι επιλέγουν να μισούν την ελληνική πολιτεία γιατί μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους και τη μνήμη αυτών που χάθηκαν. Μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο «θωρακίζει την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών» προσθέτοντας ότι «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις».

Η πλειοψηφία υποστηρίζει πως η κυβέρνηση νομοθετεί το αυτονόητο ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εξηγεί ότι έρχεται για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πορείες ώστε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι να ασκείται κανονικά ακόμα και απο ελάχιστες μειοψηφίες χωρίς όμως να ταλαιπωρείται η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων πολιτών.

Μιλώντας για τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Βουλή είχε την ευκαιρία να βελτιώσει το νομοθέτημα χωρίς όμως να αλλάξει το κεντρικό στόχο που είναι η νέα κοινωνική ταυτότητα των συναθροίσεων».

«Διαδηλώνω σημαίνει πρώτα απο όλα δηλώνω. Εϊμαι παρών και υπεύθυνος για τις επιλογές μου» συμπλήρωσε.

Εξηγώντας τις προβλέψεις του νομοσχεδίου σημείωσε ότι «θα αποφεύγονται οι αντισυγκεντρώσεις που ξέρουμε ότι συχνά οδηγούν σε συγκρούσεις. Κάθε δημόσια μαζική διαμαρτυρία θα πρέπει να είναι γνωστή σε ολους. Να ανακοινώνεται εγκαίρως για να ρυθμίζεται η κυκλοφορία στην περιοχή».

«Ο νόμος που εισηγούμαστε σήμερα προσαρμόζεται σε ιδιαίτερες συνθήκες. Ακόμα και αν μια διαδήλωση δεν γνωστοποιείται δεν θα είναι παράνομη αν τηρεί τις προδιαγραφές» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ότι «σύντομα θα υπάρξει και ειδική ιστοσελίδα που θα ενημερώνει το κοινό για τις διαδηλώσεις και πορείς και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».

Ανέτρεξε, δε, σε δύο κείμενα που γράφηκαν απο έγκριτους και αναγνωρισμένους Συνταγματολόγους που δεν πρόσκεινται στην ΝΔ.

«Άρθρο του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου που είναι και μια έμμεση απάντηση σε απαράδεκτους ισχυρισμούς που αναπαράχθηκαν στην αίθουσα: “οσο για τον ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο κυβέρνησης είναι το ίδιο ή χειρότερο απο νόμο χούντας είναι νομικά ασύστατος και συνταγματικά αυθαίρετος που θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει αγυρτεία. Το νομοσχέδιο αυτό όπως εύκολα διαπιστώνει ο στοιχειωδώς ενημερωμένος νομικός με λίγες βελτιώσεις που επέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης χωρίς να αλλοιωθεί η ουσία του εναρμονίζεται πλήρως με τα ισχύοντα στις πιο προηγμένες χώρες"».

«Πάμε σε άλλον καθηγητή ο οποιος προέρχεται ακόμα αριστερότερα. Τον κ. Μανιτάκη: η παρούσα κυβέρνηση το τόλμησε. Καιρός ήταν. Δεν πήγαινε άλλο με αυτή την θεοποιημένη πρωτοκαθεδρία του δικαιώματος συνάθροισης που καθε ομάδα διαδήλωνε όποτε ήθελε, όπως ήθελε και όπου ΄’ηθελε προβάλλοντας ιδέες που η ίδια έκρινε ότι είναι άξια. Και όλα αυτά παρεμποδίζοντας ανενδοίαστα την άσκηση των δικαιωμάτων των άλλων».

«Το άρθρο 11 λέει επι λέξει: οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα. Μόνο στις δημόσιες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται αστυνομία. Οι δημόσιες συναθροίσεις μπορούν να διακόπτονται σε σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια ή κίνδυνο κοινωνικοοικπονομική ζωή όπως ορίζει ο νόμος. Αυτό το άρθρο 11 πρέπει να γνωρίσει ουσιαστική αποσαφήνιση ώστε να οριστεί όπως το Σύνταγμα ορίζει το περιεχόμενο της έννοιας υπαίθρια συνάθροιση. Να μπούν κανόνες για την διεξαγωγή της χωρίς να παρεμποδίζονται τα δικαιώματα των άλλων πολιτών» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Η πλειοψηφία υποστηρίζει πως η κυβέρνηση νομοθετεί το αυτονόητο ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εξηγεί ότι έρχεται για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πορείες ώστε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι να ασκείται κανονικά ακόμα και απο ελάχιστες μειοψηφίες χωρίς όμως να ταλαιπωρείται η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων πολιτών.